Thee in Turkije

De nationale drank in Turkije is thee (çay ). Turken drinken het de hele dag door. Het gemiddelde ligt op zo’n zes tot acht glaasjes per dag. Wie op vakantie is in Turkije, komt niet onder het thee drinken uit want het wordt je overal aangeboden.

Turken drinken thee net zo gemakkelijk als water. Ze beginnen ermee tijdens het ontbijt en de rest van de dag gaan ze ermee door. Thee is ook overal te verkrijgen. Je moet dan ook niet gek opkijken als je thee aangeboden krijgt in een schoenenzaak of bij de bakker. Met name in toeristische plekken is er altijd thee voor handen. Turkse winkeliers of obers geven graag een kopje thee aan hun gasten. Naast de typische Turkse zwarte thee, beiden Turken mensen ook wel eens appelthee aan. Deze thee is erg zoet.

Voorzichtig met suiker zijn de meeste Turken niet. In een theeglaasje worden met gemak vier suikerklontjes gedaan. De thee wordt altijd gedronken uit tulpvormige glaasjes zonder handvat. In de winter kun je je koude handen warmen aan de glaasjes, maar in de zomer kun je beter even wachten met het vastpakken van de glaasje, ze zijn dan wel erg heet.

De naam çay komt van het woord cha, wat thee betekent in het Mandarijn (Chinees). Deze Turkse thee wordt met name verbouwd in de Turkse provincie Rize, bij de Zwarte Zee.

Lees ook:Turkije is de grootste theedrinkende natie
Lees ook:Sneller in Alanya via het nieuwe Gazipasa Airport
Lees ook:Op de thee bij de Turken
Lees ook:Galatasaray naar kwartfinale Champions League
Lees ook:Gezinsvakantie Turkije: wat je zeker mag verwachten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>