Moslims blij met islamitische begraafplaats

De Nieuwe Ooster, AmsterdamOp de Nieuwe Ooster kunnen vanaf volgend jaar ook moslims worden begraven. “Een goeie zaak,” vinden ze bij de moskee aan de Zeeburgerdijk in Amsterdam. De moskeebezoekers denken wel dat de graven pas over 10/15 jaar in trek komen. “Van onze generatie wil 99% nog in Turkije begraven worden.”

Bij de Ulu Cami Moskee aan de Zeeburgerdijk reageert een groepje Turkse mannen enthousiast: “Dat is een goeie zaak, want we hebben niet veel opties als moslims hier in Amsterdam. We hebben namelijk bepaalde regels bij het begraven van overledenen en die kunnen we niet bij een normale begraafplaats uitvoeren. Belangrijke onderdelen daarvan zijn het wassen van de doden en het hebben van een gebedsruimte.”

99% van de Turken wil in Turkije begraven worden

Dat kan dus straks bij de Nieuwe Oosterbegraafplaats. Toch willen de mannen op de begraafplaats aan de Kruislaan begraven worden: “99% van de Turken wil in Turkije begraven worden. Dichtbij de plek waar je bent geboren.”

Later zal er veel gebruik van gemaakt worden

Maar is het dan onzin om een speciale begraafplaats te maken voor moslims? “Nee dat niet. Onze kinderen zijn hier geboren en getogen en die zullen er anders over nadenken. ik denk dat het over 10 a 15 jaar echt veel gebruikt zal worden.”

Heikel punt

De Turkse mannen zijn dus positief over de islamitische begraafplaats. Toch is er nog een heikel punt: “Hoe zit het met de huur van de graven? Het is bij ons moslims namelijk uit den boze als je graf na 20 jaar wordt weggehaald.”

In de herfst wordt begonnen met de bouw. In 2011 moeten de gebeds- en wasruimte klaar zijn.

Bron: Buurtleven.nl

Lees ook:Idee crematie krijgt weinig animo in Turkije
Lees ook:Moslimhotels Turkse Rivièra scheiden mannen en vrouwen
Lees ook:Op je 38ste met pensioen in Turkije
Lees ook:Toetreding EU verder weg dan ooit
Lees ook:Houden moslims eigenlijk wel van dieren?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Moslims blij met islamitische begraafplaats

  1. Albert Bolink Hengelo

    Wat de huur betreft: Ieder persoon die is begraven op de nieuwe ooster kan voor 20 jaar huren en daarna verlengen. Men zal dus ongeacht geloof of ras iemand moeten hebben die het graf en de betalingen verzorgd. In nederland is http://www.grafzorg.nl een bedrijf welke de formaliteiten afwerkt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>