Nieuw DocBlog: ‘Niet alleen Allah’

Niet alleen Allah

Voor steeds meer moslims is niet alleen Allah meer het morele anker. Maar waaraan ontlenen tweede generatie migranten uit moslimlanden hun waarden en zelfvertrouwen dan nog meer? En in hoeverre bepalen die waarden mede hun identiteit?

Antwoorden op die vragen onderzoekt Froukje Santing op de nieuwe weblog Niet alleen Allah van omroep HUMAN. De vragen zijn onderwerp van haar research voor een eventuele HUMAN-documentaire en voor de Master ‘Islam in de moderne samenleving’ die zij volgt aan de Universiteit van Amsterdam. Ook met het oog op de parlementsverkiezingen op 9 juni 2010 waarbij de islam een beladen thema is, is het belangrijk dat inzicht ontstaat in wat behalve ‘Allah’ de morele ankers zijn van migranten met een moslimachtergrond in Nederland.

De beleving van de islam onder migranten in Nederland wordt steeds meer een persoonlijke keuze. Net als onder Nederlanders neemt ook onder hen de betrokkenheid bij godsdienstige activiteiten af. Die ontwikkeling, gecombineerd met het wegvallen van traditionele gezagsstructuren binnen de islam, maakt dat tweede en latere generaties niet-Westerse migranten steeds meer eigen keuzes maken met betrekking tot de ethische kwesties in het leven. Aan de hand van interviews met tweede generatie migranten met een moslimachtergrond en columns van wetenschappers en publicisten zoekt Froukje Santing naar antwoorden op de vraag wat hun waarden zijn en in hoeverre die de zin in hun leven bepalen.

Interviews en columns

Zij vertellen in interviews aan de hand van hun persoonlijke geschiedenis wat voor hun van waarde is in het leven. Wie hun rolmodellen en inspiratiebronnen zijn en hoe ze hun waarden in de praktijk brengen. En of het klopt, zoals in de media en de politiek wordt benadrukt, dat ze hun identiteit vooral aan hun moslim-zijn ontlenen. Hoe, in het licht van hun waarden, definiëren ze zichzelf?

Wetenschappers, publicisten, leraren, werkgevers, politici etc. schijnen hun licht op het onderzoek in de columns. Froukje Santing nodigt iedereen uit via haar blog mee te discussiëren over dit onderwerp. Breng jouw ervaring en visie in!

Lees ook:Tweede generatie Turken minder religieus
Lees ook:Conferentie migranten Turks Museum Nederland
Lees ook:Turkse schrijver Gürsel vrijgesproken
Lees ook:Schip gezonken voor kust Java
Lees ook:Turkse man heeft niet genoeg aan één vrouw

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>