Turkije bevriest politieke contacten met Frankrijk

Frankrijk heeft zich de woede van Turkije op de hals gehaald door in te stemmen met een wetsvoorstel dat ontkenning van de Genocide op Armeniërs strafbaar stelt.

Als reactie hierop heeft Turkije besloten alle wederzijdse politieke bezoeken op te schorten en de militaire samenwerking te bevriezen.

De woorden die de Turkse premier Erdogan noemde spreken voor zich; racistisch, discriminerend en xenofobisch.

Frankrijk heeft op haar beurt Turkije gevraagd niet te sterk te reageren op de aanvaarding van het wetsvoorstel. Maar beseft zich waarschijnlijk niet hoeveel oud zeer er opgerakeld zal worden.

De Europese Commissie heeft daarom beide landen gevraagd terughoudend te zijn. Het is iets wat tussen beide landen speelt en hoeft daarom niet te veel over naar buiten getreden te worden. Beide landen moeten elkaar in hun waarde laten, maar of dat zal lukken is de vraag.

De Franse genocidewet ligt erg gevoelig in Turkije. De Armeniërs zijn van mening dat de voorloper van Turkije, het Ottomaanse Rijk, na de 1e Wereldoorlog verantwoordelijk was voor genocide. Turkije erkent wel dat er Armeniërs zijn omgekomen, maar ontkent dat ze systematisch zijn uitgeroeid.

Lees ook:Toetreding EU verder weg dan ooit
Lees ook:Steven Spielberg in onderhandeling over verfilming Armeense Genocide
Lees ook:Must see: ‘Bloedbroeders’ een serie over de Armeense ‘genocide’
Lees ook:Het is eindelijk zover!
Lees ook:Turkse premier dreigt met deportatie 100.000 Armeniërs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>