Berouwvolle geheim agent doet bekentenis

Ayhan Carkin was gedurende negentien jaar geheim agent voor organisaties binnen de Turkse ‘deep state’. Zijn naam kwam voor het eerst in de openbaarheid naar aanleiding van het Susurluk-incident, het auto-ongeluk in 1996 in het gelijknamige plaatsje op de weg tussen Izmir en Istanbul, waarbij de verstrengeling tussen extreemrechtse georganiseerde misdaad, politiek en overheidsdiensten pijnlijk duidelijk op het wegdek kwam te liggen.

Recentelijk is het geweten van Carkin begonnen te knagen, wat hem ertoe bracht een serie verklaringen af te leggen tegenover de krant Radikal. Die verklaringen liegen er niet om, want ze werpen licht op politieke moorden waarvan de toedracht vooralsnog onduidelijk was. Ze werden gepleegd tijdens de oorlog die de Turkse regering begin jaren negentig tegen de Koerdische bevrijdingsbeweging PKK ontketende in Zuidoost Turkije. Bij de operaties van staatsorganisaties waar Carkin over uit de school klapte vielen naar zijn zeggen honderden doden. Recentelijk is het geweten van Carkin begonnen te knagen, wat hem ertoe bracht een serie verklaringen af te leggen tegenover de krant Radikal. Die verklaringen liegen er niet om, want ze werpen licht op politieke moorden waarvan de toedracht vooralsnog onduidelijk was. Ze werden gepleegd tijdens de oorlog die de Turkse regering begin jaren negentig tegen de Koerdische bevrijdingsbeweging PKK ontketende in Zuidoost Turkije. Bij de operaties van staatsorganisaties waar Carkin over uit de school klapte vielen naar zijn zeggen honderden doden.

Naar aanleiding van zijn verklaringen tegenover Radikal en een interview op het TV-kanaal CNN-Türk werd Carkin gearresteerd op beschuldiging van moord. Hij zou persoonlijk bij 91 moorden betrokken zijn geweest. Gedurende tien uur werd hij verhoord door een aanklager in het gerechtsgebouw van de wijk Besiktas in Istanbul. Vervolgens werd op zaterdag besloten hem vrij te laten. Carkin zal niet in de maag hebben gezeten met het verhoor waaraan hij werd onderworpen. Eerder gaf hij aan nog veel meer bekentenissen te zullen doen als een aanklager tot een formeel onderzoek beslist ten aanzien van begin jaren negentig door de ‘deep state’ gepleegde misdaden. Als het daarvan komt zou dat wel eens een uiterst donkere wolk kunnen trekken over de al niet te beste reputatie van degene die er destijds allemaal opdracht toe gaf: toenmalig Premier Tansu Ciller. Er is recentelijk veel te doen geweest over de vervolging van militairen die in 1980 verantwoordelijk waren voor de staatsgreep dat jaar, zoals de thans hoog bejaarde Generaal Kenan Evren. Die kwestie kwam vooral te sprake naar aanleiding van het referendum over een grondwetherziening verleden jaar. Het lijkt echter geen ongerechtvaardigde veronderstelling dat er aan de handen van Ciller even veel bloed kleeft als aan die van Evren. Over strafvervolging van Ciller heeft echter niemand het binnen regeringskringen. Wij vragen ons af waarom niet.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Mehmet Agar voor de rechter
Lees ook:Proces ‘Dönermoorden’ in Duitsland begonnen
Lees ook:De postmoderne coup van 28 februari 1997, de meest recente, maar minst bekende staatsgreep in Turkije
Lees ook:Kanttekeningen bij een begrafenis
Lees ook:Necmettin Erbakan maakt comeback in Turkse politiek als leider Saadet Partisi

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>