Balyoz-proces van start

Eindelijk is het dan zo ver, het proces is begonnen tegen de bijna 200 militairen die verdacht worden van betrokkenheid bij ‘Operatie Balyoz’ (voorhamer). Volgens de aanklagers wilden deze samenzweerders in 2003 een einde te maken aan het regeren van de AK-partij.

Volgens Balyoz moest Turkije in zo’n staat van chaos en paniek gedompeld worden, dat alleen een militaire machtsovername als realistische uitweg naar voren kwam. Die chaos moest onder andere bereikt worden door een serie aanslagen op druk bezochte moskeeën in Istanbul. Hoewel door militairen uitgevoerd, zou de verantwoordelijkheid gelegd worden bij religieuze groeperingen. De AK-partij zou als gevolg in een onmogelijke situatie gemanoeuvreerd worden. Verleden jaar lekte het complot uit door de vondst van een aantal documenten waarin de plannen waren vastgelegd. Arrestatie van de betrokken militairen volgde kort daarop.

In de aanklacht komt Generaal buiten dienst Cetin Dogan naar voren als de hoofdverdacht. Tegenover journalisten die zich hadden opgesteld nabij de gevangenis in Silivri waar het proces plaatsvindt, hing Dogan de vermoorde onschuld uit. “Ik voel me erg op mijn gemak en ben nooit betrokken geweest bij iets illegaals. Ik ben geen man voor staatsgrepen”. Met dat laatste toont Dogan zich een jokkebrok. Want samen met de generaals Ismael Hakki Karadayi, Cevik Bir, Teoman Komen, Necdet Timur en Erol Özkasnak, zorgde Dogan er in 1997 voor dat toenmalig premier Necmettin Erbakan tot aftreden werd gedwongen. Later is deze gebeurtenis de geschiedenis ingegaan als de ‘postmodern coup’ of het ‘memorandum van 1997’.

Onlangs berichtte Turkijeblog nog dat Erbakan tegenwoordig meent dat Israël destijds achter deze softe staatsgreep schuilging. Ten aanzien van Operatie Balyoz is de relatie met Israël nog niet direct gelegd, maar gezien de meer dan uitstekende betrekkingen tussen de Turkse strijdkrachten en de zionistische staat, zou het ons niet verbazen als een of andere columnist in Turkije daar binnenkort aanwijzingen over op tafel legt.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Nieuwe arrestaties operatie balyoz
Lees ook:Proces over plannen staatsgreep Turkije begonnen
Lees ook:De postmoderne coup van 28 februari 1997, de meest recente, maar minst bekende staatsgreep in Turkije
Lees ook:Kanttekeningen bij een begrafenis
Lees ook:Doet Israël het met de PKK?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>