Nieuwe Turkse speelfilm accentueert het conflict met Israël

Het botert nog steeds niet tussen Turkije en Israël. Goed, de scherpste randjes zijn er van af sinds Premier Erdogan zich onthoudt van snijdende opmerkingen richting de zionistische staat, sinds hij afgelopen voorjaar op de vingers werd getikt door de islamitische prediker Fethullah Gülen, die alom wordt beschouwd als de stuwende kracht achter de AK-partij.

Dat betekent echter geenszins dat het weer helemaal koek en ei is tussen beide landen. Turkije eist nog steeds verontschuldigingen voor het incident met het passagiersschip Mavi Marmara in mei jl., waarbij acht Turken en een Turk met een Amerikaans paspoort, bezweken na door Israëlische stukjes lood te zijn geraakt. Daarbij is het zeer de vraag of Turkije die verontschuldigingen inderdaad ook zal krijgen. Israëlische regeringen staan er immers niet om bekend erg grif te zijn met het uitdelen van excuses.

Naast de bezwaren in Ankara met het Israelische beleid, is er de opinie onder de Turken, die over het algemeen niet gekenmerkt worden door veel enthousiasme voor Israël. Dat is al langer zo. Ook bijvoorbeeld gedurende de jaren waarin de Erbakan/Ciller regering met veel plezier een militaire samenwerking met de Israëliërs beklonk. Bovendien gaat het daarbij niet alleen om het religieuze deel van de bevolking, want ook veel seculiere Turken staan afwijzend tegenover de Israëlische politiek. Schrijvers en filmmakers spelen handig in op die afwijzende opstelling en gooien bij tijd en wijle extra olie op het vuur.

Het laatste hoofdstuk in het Turks-Israëlische treurspel heet Vallei der Wolven-Palestina. Deze op de gelijknamige TV serie gebaseerde speelfilm zal over twee maanden in premiere gaan, maar houdt de gemoederen nu al aardig bezig. Ook in Israël. Daar hield men de Vallei der Wolven TV serie en bioscoopfilms sowieso al nauwlettend in de gaten. Het in 2006 uitgebrachte Vallei der Wolven – Irak leidde tot scherpe Israëlische kritiek. Reden daartoe was dat deze film deels handelde over een joodse arts die bij de illegale handel in menselijke organen betrokken was. Later bleek dat niet al te ver van de werkelijkheid af te staan, maar de beschuldigingen over antisemitisme waren desalniettemin niet van de lucht.

De hoofdpersoon in het nieuwe Vallei der Wolven – Palestina is de Turkse geheim agent Polat Alemdar. De nationalistisch georiënteerde Alemdar trekt er op uit om wraak te nemen op de Israëlische commandant die opdracht gaf tot het bloedbad op de Mavi Marmara. En passant wordt Alemdar bedreigd door een Israëliër ‘Je weet dat je het beloofde land niet zal bereiken’ krijgt hij te horen. In zijn antwoord draait Alemdar er niet om heen: ‘Ik weet welk deel van dit land aan je beloofd is, maar ik beloof je dat je er onder begraven zult worden’. Als een Israëlische soldaat vervolgens vraagt waarom hij naar Israël is gekomen, zegt Alemdar: ‘Ik ben niet naar Israël gekomen, maar naar Palestina’.

Het ligt voor de hand dat men van dergelijke taal niet gediend is in Israël. Het ministerie van buitenlandse zaken hult zich vooralsnog in stilzwijgen, maar voor Arieh Eldad, van de extreem nationalistische Nationale Unie is Vallei der Wolven- Palestina voldoende reden om Turkije op een hoop te gooien met Iran: ‘Turkije volgt hetzelfde pad als Iran. Dat land was eens een vriend van Israël, maar is nu onze ergste vijand’.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Stilte voor de storm
Lees ook:Israël overweegt toe te geven aan Turkije
Lees ook:‘Raid op Gazavloot was legaal’
Lees ook:Israël krijgt rol van bad guy in Turkse televisieserie
Lees ook:Turkije schrapt scènes uit tv-serie na kritiek Israël

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Nieuwe Turkse speelfilm accentueert het conflict met Israël

  1. henk

    rot op moslims naar du eigen land

      /   Reply  / 
    1. hakan

      Het is zo makkelijk om te zeggen dat we moeten oprotten,als al die buitenlanders uit nederland weg zouden gaan zou heel de Nederlandse economie met de grond gelijk zijn.

        /   Reply  / 
    2. Süreyya

      Naar welk Land moeten de Nederlands geborene Moslims heen? :)

        /   Reply  / 
  2. hakan

    Ik snap niet waarom de mensen het raar vinden als er dit soort films gemaakt worden over isreal en of amerika.Hoe vaak worden moslims niet in het zwarte licht gezet door amerikaanse films.

      /   Reply  / 
  3. mo

    HENK rot jij zelf op naar planeet pluto dan hebben wij allemaal lekker rust van jou

      /   Reply  / 
  4. ILSE

    Nou zeg , NEDERLANDERS hebben mensen uit buitenland gehaald en nu, kunnen ze niet zomaar wegjagen, dit zou onbeschoft zijn, want mijn vader is turks en moeder NEDERLANDER, DOEI HENK!!!!!!

      /   Reply  / 
  5. frank bikker

    Henk, ben jij niet vernoemd naar je vader en heette die niet Heinz?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>