Steeds minder Turken voor toetreding EU

turkish childrenInwoners van Turkije zijn aanzienlijk minder enthousiast over toetreding tot de EU dan vijf jaar geleden. Nog slechts 54% is voorstander, vergeleken met 68% in 2005.

Iran

Ondanks dat een meerderheid nog steeds voorstander is van toetreding, is de EU in Turkije verre van populair. Slechts 28 procent van de Turken beoordeelt de Europese Unie als positief. De EU is daarmee in het Aziatische land ongeveer even populair als Iran. Vijf jaar geleden kon de EU nog zes op de tien Turken bekoren.

Inwoners van Turkije zijn overigens over weinig wereldmachten echt te spreken. In ieder geval is Iran er populairder dan China (20 procent positief), de Verenigde Staten (17 procent) en Rusland (16 procent).

Referendum

Het onderzoek komt op het moment dat de Turkse bevolking zich opmaakt voor een belangrijk referendum dat aanstaande zondag wordt gehouden. Dan spreken de Turken zich uit over een pakket omstreden grondwetswijzigingen.

De aanpassingen moeten ervoor zorgen dat de macht van rechters en het leger in Turkije wordt ingeperkt. Dat is een eis van de EU, die ervan uitgaat dat de maatregel het land democratischer zal maken.

Seculier

Tegenstanders vinden de grondwetswijzigingen gevaarlijk, omdat de rechters en het leger bij uitstek de instituten zijn die de seculiere grondslag van de staat beschermen. Moderne Turken zien in het voorstel een verkapte coup van de conservatief-islamitische AK-partij van premier Recep Tayyip Erdogan.

De Turkse bevolking is volgens opiniepeilingen tot op het bot verdeeld over het referendum: 40 procent is voor, 39 procent tegen, 20 procent weet het nog niet.

Bron: Elsevier

Lees ook:Turkije verwacht nieuwe impuls in EU-onderhandelingen
Lees ook:Turks referendum in september
Lees ook:‘Ja’ stem leidt tot referendum, melden Turkse media
Lees ook:Turks hof wijst deel hervormingen grondwet af
Lees ook:Turkse bevolking weer flink gestegen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Steeds minder Turken voor toetreding EU

  1. D

    Europeanen zijn kolonisten, zit eenmaal in de genen gebakken. kijk naar afrika noord- en zuid amerika, australië … Europa is rijk geworden door andere te verarmen en gebeurt nu nog steeds. van elke oorlog die er uitbreekt wordt een blanke er rijker op.

    Europa heeft als toedredingseis “de mensenrechten”????? Europ is zooo rijk geworden en wordt het nog steeds door de mensenrechten te schenden, wat bedoeld men met mensenrechten??? Hoe de eer aan jezelf en ga niet foute Europa achterna. Ik zou zeggen..ga met Azië een unie vormen (China, India Rusland, Japan etc…) sta je veel sterker en een mooie uitdaging ;)

    Sinds het AKP de macht heeft, heeft Turkije uitverkoop gehouden van staats eigendommen voor Europa en heeft zo de economie zogenaamd een puls gegeven. Turkije heeft een groot deel van haar duurzame inkomens verkocht aan Europa en is nu het slaagfje geworden. Bedankt AKP, over 5 jaar komt alles bovenwater (wolf in schaapskleren)

    kortom…het zijn allemaal dieven ongeacht de nationaliteit

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>