VS mag vervolging Armeniërs geen genocide noemen

A boy pauses in front of a wall-sized poster depicting the faces of 90 survivors of the mass killings of Armenians in the Ottoman Empire, in Yerevan, Armenia

De Turkse regering heeft de VS donderdag gewaarschuwd dat de wederzijdse relatie verslechtert wanneer Amerikaanse volksvertegenwoordigers de vervolging van Armeniërs vanaf 1915 genocide noemen.

De commissie Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden lijkt donderdag in meerderheid voor een symbolische wet te stemmen waarmee de uitroeiing van de Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk voortaan officieel als genocide wordt aangeduid.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, riep Washington op nee te zeggen tegen de wet. Ankara en Washington hebben elkaar juist nu hard nodig, meende de bewindsman. De Turkse president Abdullah Gül heeft woensdag zijn Amerikaanse collega Barack Obama over deze kwestie opgebeld. (AD)

Lees ook:Turkije woedend om genocide-resolutie VS
Lees ook:Turkije en Armenië verzoenen zich eindelijk
Lees ook:Geheim topoverleg tussen Turkije en Israël
Lees ook:Waarom koopt Turkije defensiesystemen?
Lees ook:Turkije boos op Zweden om Armeense kwestie

1 Reacties // Reageer

One thought on “VS mag vervolging Armeniërs geen genocide noemen

  1. Jules Vismale

    Turkije gedraagt zich precies als landen zoals Japan, China, Rusland, Duitsland e.a. die allemaal aan zelfverloochening doen! Niemand bekent graag schuld voor fouten die hij/zij maakt in het verleden maar genocide is al bijna net zo oud als de mens zelf! In het Oude Testament stond geschreven dat de joden, toen ze het Beloofde Land introkken, alle heidense volkeren moetsen uitroeien die aan afgoderij deden. En waar genocide of verdrijving van volkeren plaatsvind zullen de Vier Ruiters van de Apocalyps (Oorlog, Honger, Pest en Dood) miljoenen slachtoffers maken onder de mensheid! Turkije moet bovendien niet verwachten dat ze ooit bij Europa komen als ze de genocide op de Armeniërs in WO I blijven ontkennen want laat ze anders maar gewoon in hun sop gaar koken in Azië. Duitsland heeft tenslotte wél genocide bekend op de joden al ging dat ook niet bepaald van harte!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>