Verblijfsvergunning kost Turk voortaan minder

Nebahat AlbayrakTurken zijn voortaan veel minder geld kwijt voor het aanvragen van een verlenging van hun verblijfsvergunning.

Turken moesten voorheen 188 euro betalen. Dat wordt 41 euro. Staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat dit besluit is ingegeven door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in september.

Het Europese Hof oordeelde dat een Turk vergeleken met onderdanen van de Europese Unie onevenredig veel moest betalen. Het hof beriep zich hierbij op het zogenoemde associatierecht tussen Turkije en de Europese Gemeenschappen.

Door de uitspraak moet de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) ongeveer 250 duizend euro aan teveel betaalde leges terugbetalen. Jaarlijks loopt de staat vanwege de verandering circa vier miljoen euro mis. De verlaging geldt overigens niet voor Turkse onderdanen die niet in Nederland mogen werken.

Bron: Nieuws.nl

Lees ook:Hoe staat het met Saban Baran?
Lees ook:Turken in buitenland kunnen voortaan dienstplicht afkopen
Lees ook:Beroep in zaak visumplicht Turken
Lees ook:Meer AOW’ers naar Turkije
Lees ook:Op vakantie naar Turkije? Koop je visum online

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Verblijfsvergunning kost Turk voortaan minder

  1. C. Eksem

    Wordt het geld wat te veel betaald is automatisch terug gestort of moeten wij daarvoor nog iets doen……

    Wie kan me helpen ?

      /   Reply  / 
    1. Gart Adang (advocaat vreemdelingenrecht)

      J moet zelf actie ondernemen en alle sinds 1972 teveel betaalde bedragen in een briefje aan de IND terugvragen.
      Weigert de IND dan is die brief een beschikking waarvan je binnen vier weken in bezwaar kunt gaan.

        /   Reply  / 
  2. prawo

    Volgens mij moet ze veel meer terug gaan betalen.
    Nu denkt ze dat dat alleen in nog lopende zaken hoeft, maar vrijwel iedere Turk zal zeker de meeste deze eeuw betaalde leges kunnen terugvragen. Het Europese Hof heeft namelijk aan de uitspraak Sahin (C-242/06) geen terugwerkende kracht onthouden.
    Bij afwijzing volgen waarschijnlijk even zovele procedures die een veelvoud kosten van het bedrag dat ze weigert terug te betalen.

    Om de vraag in het vorige commentaar te beantwoorden:
    als je nog een aanvraag in behandeling hebt, hoef je niets te doen,
    Heb je een vergunning, maar is daarvoor teveel betaald, dan kun je een fax sturen aan de IND met het verzoek binnen veertien dagen het geld terug te storten en de wettelijke rente aanzeggen als ze te laat betalen.

      /   Reply  / 
  3. elmas

    ik woon hier in nederland al viertien jaar en al die jaren moest ik geld betalen voor mijn verbelijfsvergunning,krijg ik al het geld terug of een gedeelte daarvan?kan iemand mij helpen

      /   Reply  / 
  4. fraans hormes

    hoe kan het dan zijn dat ik als nederlander die eerst een visum kon kopen van 3 maanden voor 15 euro en na die 3 maanden over kon varen naar b.v rhodos en weer een nieuw visum voor 3 maanden had er dan nu sinds 14-7 -2010 er een nieuwe regeling is in turkye dat dit niet meer gaat en dat je er na 3 maanden er ook 3 maanden uit moet of anders een verblijfsvergunning moet kopen van 430 euro per jaar en 140 lira voor administratie kosten dus een totaal vaan 510 euro per jaar moet betalen om er te mogen blijven ,
    dus voor turkse onderdanen in nederland wordt het goedkoper en voor nederlanders in turkye wordt het duurder.
    dit is dus belachelijk.
    voor iedereen die er woont wordt turkye wel zeer onaantrekkelijk om er langer dan 3 maanden te verblijven ook voor degene die er wonen .
    hoe zorgen we er voor dat toeristen en nederlandse bewoners weg blijven of weg gaan uit turkye : op deze manier dus en dat in de cricis tijd ,een tijd waar in iedereen welkom behoort te zijn .
    vreemde aanpak

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>