Turkije moet diep in buidel tasten voor Cyprioten

CyprusTurkije moet 108.000 euro aan de families van vermiste Cyprioten betalen. Het vonnis werd vandaag geveld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Tientallen jaren zijn families in het ongewisse gelaten over hun tijdens het Cyprus-conflict van 1974 verdwenen echtgenoten en zonen. Daarvoor moet Turkije hen nu smartengeld betalen. De negen mannen waren soldaten van de Grieks-Cypriotische strijdkrachten. Het Turks leger had ze in de zomer van 1974 op het grondgebied van Noord-Cyprus gevangen genomen. De Turkse autoriteiten hadden ondanks herhaaldelijke klachten van de nabestaanden nooit iets over de mannen laten weten.

De angst en bezorgdheid van de families, die over het lot van hun geliefden nooit werden geïnformeerd, gekoppeld aan de officiële onverschilligheid van de autoriteiten druisen in tegen het verbod op folteringen en mensonwaardige behandeling, aldus de rechters in Straatsburg. De klager had als argument aangegeven dat de echtgenotes nooit waren hertrouwd omdat ze zichzelf niet als weduwes konden beschouwen.

Het Hof was in januari 2008 al tot hetzelfde oordeel gekomen, maar de Turkse regering had als tegenargument aangevoerd dat de mannen niet gevangengenomen waren, maar tijdens de strijd waren gesneuveld. Cyprus is sinds 1974 opgedeeld, nadat Turkije het noordelijk deel van het eiland in de Middellandse Zee had bezet. De Griekse Cyprioten wonen in het zuidelijke deel.

Bron: HLN

Lees ook:Turkije moet nabestaanden Koerdische gedetineerden smartengeld betalen
Lees ook:Doden door familieruzie in Ağrı
Lees ook:Turkije: 4 kinderen dood gevonden in vriezer
Lees ook:Samenwerking Turkse mannen tegen ontvoering kind door buitenlandse vrouw
Lees ook:Geen lening meer voor afkopen dienstplicht

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “Turkije moet diep in buidel tasten voor Cyprioten

  1. Esther

    Hadden ze maar niet Cyprus destijds moeten binnenvallen en het zich toeeigenen als ware het hun land was…en de bevolking daar werd verdreven of vermoord..
    Nu ze toch gaan betalen dan kunnen ze dat ook doen aan de overgebleven Armeniërs..want daar werd (alweer door de Turken) een genocide op de Armeniërs gepleegd die zijn weerga niet kende..
    En als dat land met 80 miljoen inwoners waarvan het merendeel uit Aziatische analfabeten fanatieke geloofswaanzinnigen bestaan…nu vul zelf maar in..

      /   Reply  / 
  2. Slade

    @Esther,

    Praat niet over dingen waar je niets van af weet. De Turken vielen binnen, omdat de Turks-Cyprioten werden bedreigd door Makarios. Na jarenlange spanningen tussen beide groepen was er eindelijk een oplossing voor het probleem: een tweestatenplan. De Grieken waren hier natuurlijk niet blij mee. Men eist van veel van Turkije, maar voor het gemak laat men de feiten weg. Alsof Turkije zomaar binnenviel! Lees eerst de feiten erop na.

    Wat betreft de Armenen: daar kan ik niets over zeggen. En dat zou jij ook niet moeten doen, aangezien dat lang geleden is gebeurt en jij er niet bij was. Waarschijnlijk ken je ook niet de feiten. Hitler doodde meer dan 6 miljoen joden etc. Tijdens de deportatie van de Armenen vielen er volgens de Turken 500.000 doden, terwijl Armenen van een genocide spreken en een getal van 2miljoen opnoemt. Dus die zijn weerga niet kent? Zelfs al was het een genocide, dan nog zit je fout.

    PS: Ben je een racist of zo? Aziaten? En ook nog eens islamofoob. Dus volgens je eigen woorden ben je een RACISTISCHE ISLAMOFOOB.

      /   Reply  / 
    1. frank bikker

      Wat de Armeense genocide betreft, ga het boek van Taner Akcam eens lezen. Ik geef toe een hele klus, maar dan word je misschien wat wijzer. Elk land heeft zijn zwarte bladzijden. In Nederland kun je die ook genoeg vinden. Bijvoorbeeld dat de Joden indertijd voor een groot deel met hulp van de Nederlandse politie en administratie zijn gedeporteerd.

        /   Reply  / 
      1. Judith

        @frank bikker:wat betreft de genocide drama, dat willen de Turken niet erkennen, voor het geval van schadeclaims aan de nabestaanden, dus doen ze net of het er nooit geweest was..
        Wat betreft de Joden-kwestie 40/45 dat hebben wij wel erkend, zelfs de Duitsers erkenden hun Joden vervolging @frank

          /   Reply  / 
  3. Esther

    Ze willen de waarheid niet horen, en gaan daarom maar schelden,zegt al een heleboel over hun mentaliteit, zielige mensen, geen aandacht meer aan dat soort mensen schenken…

      /   Reply  / 
  4. Mehmet

    Jongens, nu is maar één reactie toepasselijk:
    neem esther niet serieus. Zij is een van die vele kortzichtige hollanders die niet verder kijken dan hun neus lang is en altijd weer kort door de bocht gaan zonder de feiten erop na te slaan.

    Begin je over Cyprus?.. Turkije had het recht om Cyprus binnen te vallen..Griekenland en Turkije werd dat recht toegekend na de stichting van de staat Cyprus. Indien de situatie dreigde dat het eiland in handen zou vallen van een van de staten, mochten de landen het eiland binnenvallen om dat te voorkomen. En dat is dan ook wat Turkije heeft gedaan.

    En over Armenie kan eigenlijk niemand iets zinnigs zeggen.

    Ga dus eerst maar literatuur erover lezen, voordat je onzin uitkraamt domme hollander.
    En wat boeien al deze kwesties jou nou als een domme hollander zijnde? Ga je koeien melken jij.

      /   Reply  / 
    1. frank bikker

      Ik ben een Hollander en ik zeg dat er over Armenie wel iets valt te zeggen, alleen komt dat niet in jouw kraam te pas! Wat een niveau trouwens zeg, om dit soort problemen te vergelijken met een schopwedstrijd.

        /   Reply  / 
      1. Judith

        Zo zie je maar weer beste frank hoe de medelanders ons minachten, zie Mehmet boven..
        Zie je het nu zelf frank? net hoor ik dat de homo’s in Amsterdam belaagd worden, zie je het nu zelf frank? Ze kunnen niet anders dan homo’s onnatuurlijk te vinden, dat staat in hun boek..
        @frank kom tot de realiteit, dus ontwaak…
        Groetjes van Judith en een prettige avond……

          /   Reply  / 
        1. frank bikker

          Racisme en vooroordelen vind je overal en als je goed nadenkt ook bij jezelf. Daar moet je je van bewust zijn. Zoals het spreekbeurt zegt; Zie niet alleen de splinter in iemands anders oog, maar ook de balk in uw eigen. GW heeft geen splinter in zijn oog, maar bewust en ik zeg bewust bewust een heel eikenbos in zijn oog.

            /   Reply  / 
          1. frank bikker

            Sorry, het is natuurlijk geen spreekbeurt maar spreekwoord.

              /  
  5. Mehmet

    Owja,

    VIVA L’ESPANA!!!!!!

    HAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAHHAHAHA

      /   Reply  / 
  6. frank bikker

    @ Mehmet. Kun je ook serieus reacties beantwoorden? Ik wil jouw argumenten wel eens horen en niet alleen provocerend puberaal gebral, waarmee jezelf enkel voor joker zet en juist eikels als een Wilders argumenten in handen geeft.

      /   Reply  / 
    1. Judith

      @frank bikker: Zie je het nu zelf, dat deze mensen niet kunnen integreren, en hoe zij ons minachten? nu moet je zoiets niet individueel bekijken, maar als een groot geheel, want het zit in hen…
      Zie @Mehmet, en zo zijn er zovelen met hem, die ons haten..
      Geert Wilders heeft gewoon gelijk..Kijk uit!.

        /   Reply  / 
      1. de schoolmeester

        @ Judith. Gek dan dat in mijn vak steeds meer mensen komen van allochtone afkomst, die het net zo goed doen als de rest.

          /   Reply  / 
  7. Hans

    Het is weer gezellig hier.
    Wat kritiek betreft: nooit doen t.o.v. Turken (de meesten). Waarom niet? Ze hebben geleerd hun bek te houden en vooral niet na te denken dus reageren veelal met ‘hahaha’ of ‘domme mensen’ of ‘ga eens wat lezen’….
    Niet voor niets zei de Turkse schrijver en satiricus Aziz Nesin, dat 80% van de Turken ‘verdacht achterlijk’ waren. In feite bevestigde een Turkse vriend dat gisteren nogeens hier in Istanboel tegen mij. Hij zei: ik kom er maar dit doorheen bij die idioten. Ik tegen hem ‘een van die 80%?’. Hij tegen mij: ‘hoe weet jij dat, dat is een nationaal geheim’. Ik tegen hem: ‘maar ik ben hier al 8 jaar’..)) Hij tegen mij: dan moet je zeer zeker iets opgevallen zijn, vooral met die ‘anatoliers’….
    Maar goed:
    @Slade: Turkije had al het recht om aan te vallen. De eerste wave was gerechtvaardigd. De 2e, een week later dus niet daar de bedoeling van die aanval was: partition en bezetting! De TMT van de latere pres van N. Cyprus was al vanaf 1954 bezig om wapens het land binnen te smokkelen om partitie af te dwingen. Wat sommige Turks cyprioten deden was collaborateren met de Britten (die het land bestuurden tot 1960) tegen de Grieken. Gewoon NSB’ers.
    Betreffende de Armenian Genocide: Prof. Dr. Erik jan Zurcher, die de HOOGST mogelijk onderscheiding heeft gekregen van de Turkse Staat in 2004 is daar heel duidelijk over: Armenian Genocide heeft plaatsgevonden maar de huidige TR regering kan daar niet verantwoordelijk voor worden gesteld. ‘Het is wel in het belang van Turkije dat zij langszamerhand de Turkse bevolking hierover gaat inlichten. In 2002 heeft Erdogan de TARC (Turks Armeense reconcilation Commissie) ingesteld maar nadat de eerste bevindingen (door Turkse en Armeense historici) naar buiten kwamen (Turkey is not liable but the Young Turks orchastrated the first Genocide) werd deze commissie vlug ontbonden. Je kan alle namen googlen. Maar dit zijn de naakte feiten.
    Mehmet, deden de Turken weer niet mee aan een WK.)..jullie hebben altijd weer een Ollander nodig om de puinhopen die jullie zelf aanrichten in orde te brengen, is het niet voetbal danwel de economie…)))

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>