Hoofddoekverbod op Turkse universiteiten afgeschaft

headscarfHet verbod op het dragen van hoofddoekjes op Turkse universiteiten wordt afgeschaft. Premier Erdogan lijkt, na vijf jaar, eindelijk zijn zin te krijgen.

De islamitische regeringspartij AK van premier Recep Erdogan heeft hierover een akkoord bereikt met de conservatieve nationalistische oppositiepartij MHP. Samen hebben AK en MHP voldoende parlementaire steun om de grondwetswijziging mogelijk te maken die nodig is voor het schrappen van het omstreden hoofddoekjesverbod. Erdogan heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij af wilde van het hoofddoekverbod. “Onze meisjes moeten naar school kunnen”, beloofde hij al bij zijn aantreden als premier in 2003.

‘Over 10 jaar leven we in Iran’

Maar niet alle Turken staan te juichen. De hoofddoek verdeelt het land tot op het bot. Voor seculiere Turken, onder wie legergeneraals, rechters en veel media, staat het verbod symbool voor de scheiding tussen moskee en staat en druist het afschaffen van het hoofddoekverbod in tegen de erfenis van Turkije’s vader Mustafa Kemal Atatürk, stichter van de seculiere Republiek Turkije. Zij zien het afschaffen van het hoofddoekverbod als een bewijs voor de verdere islamisering van Turkije. “Nu zijn het hoofddoekjes op scholen, over tien jaren leven we in Iran”, is een de laatste dagen veelgehoorde uitspraak.

Erdogan geeft hoofddoek voorrang op persvrijheid

De tijd dat religieuze Turkse studentes hun hoofddoek vervingen door een pruik om toch naar de universiteit te kunnen, lijkt nu bijna verleden tijd. Rectoren hebben onrust op hun universiteiten voorspeld wanneer hoofddoekjes weer worden toegestaan. Ook van rechterlijke zijde werd gewaarschuwd tegen afschaffing van het hoofddoekverbod. Dat leidde weer tot een woedende reactie van Erdogan, die vond dat zij zich niet met de politiek moesten bemoeien. Erdogan, wiens vrouw en dochters zelf ook een hoofddoek dragen, noemt het opheffen van het verbod een kwestie van mensenrechten.

Critici zeggen dat Erdogan in naam van de mensenrechten wel haast maakt met het afschaffen van het hoofddoekverbod, maar niet met het afschaffen van het omstreden wetsartikel 301, dat het beledigen van de Turkse identiteit strafbaar stelt. Veel Turkse schrijvers en journalisten zijn hiervoor al vervolgd. Veel ogen zijn daarom gericht op het Turkse leger, de bewaker van de seculiere staat. In 1997 pleegde het leger nog een ‘stille coup’ omdat het toenmalige kabinet te islamitisch werd geacht.

Bron: Nederlands Dagblad (Jessica Maas)

Lees ook:Vrouwen willen meer vrijheden voor het dragen van hoofddoek
Lees ook:Hoofddoeken weer toegestaan op Turkse universiteiten
Lees ook:Een pruik of een hoofddoek, wat is het probleem?
Lees ook:Rel om dragen van hoofddoek op Turkse universiteit
Lees ook:Hoofddoek mag nu wel in Turks parlement

21 Reacties // Reageer

21 thoughts on “Hoofddoekverbod op Turkse universiteiten afgeschaft

  1. Esther

    En wij moeten die vervuiling met die hoofdvodden wel toestaan terwijl Turkije het niet wil…

      /   Reply  / 
    1. e

      Turkije wilt het al jaren, maar door atheïstische leiders kregen de moslima’s niet hun zin. ;-)

        /   Reply  / 
      1. Jenny Theirlynck Auteur

        @ e: Regeringspartij AK, AK-partij, AKP, kan allemaal toch.
        @ Esther: Een hoofddoek hoeft absoluut geen vod te zijn, hoor. Prachtige stoffen komen er uit Turkije! Kijk ook hier maar eens.

          /   Reply  / 
        1. umran

          ik ben het er mee eens!!

            /   Reply  / 
  2. e

    AK? bedoel je niet AKP?

      /   Reply  / 
  3. Esther

    Re Jenny Dat was een hele mooie link..dat is waar..maar ik bedoel niet deze hoofddoeken..ik bedoel die zwarte vodden waar geen greintje vrouwelijkheid bij komt kijken..die bedoel ik..En deze vodden moeten de vrouwen opdoen..omdat de moslimmannen zich anders niet kunnen beheersen…

      /   Reply  / 
    1. Jenny Theirlynck Auteur

      Persoonlijk heb ik er niks op tegen als iemand daarmee over straat loopt, mits de reden niet is dat mannen zich anders niet zouden kunnen beheersen. Het is niet de taak van vrouwen om mannen in toom te houden.

        /   Reply  / 
  4. ronnydee

    Turkije terug naar de Islamitische heilstaat, ga zo door. De regering wil terug naar de Middeleeuwen

      /   Reply  / 
  5. Judith

    @umran…een vrouw hoort gewoon met haar mooie haardos rond te lopen, en niet om in een burka of een hoofddoek rond te lopen, alleen omdat jullie mannen je anders sexueel niet kunnen beheersen, dat is Niet de verantwoording van de vrouw…

      /   Reply  / 
  6. umran

    Judith…..
    Wat je nu zegt, dat is mischien voor jou ogen zo.. Bij mij is het anders.

    Een vrouw heeft haar eigendom, en mag daardoor zelf beslissen wat ze er mee doet, Ik vind vrouwen met hoofddoek erg mooi en verstandig, hoofddoek dragen doe je niet alleen voor je geloof maar ook voor je zelf. Je beschremt je zelf en kijgt hierdoor respect van anderen,,Voor mij is dit de verantwoording van de vrouw. Dat sexueel beheersen kunnen ze later ook voor hun man doen. Niet iedereen hoeft hen eigenschappen te zien, ieder voor zich..

      /   Reply  / 
  7. Judith

    Beste umran- vrouwen met hooddoeken, die jij zo mooi vind, jou goed recht,maar je zegt dat ze zich daar mee kunnen beschermen, voor wat dan?
    Groetjes Judith..

      /   Reply  / 
  8. umran

    Judith…..Voor de omgeving die ze hebben, ze laten zich eigen niet uitstralen met hun haren maar ze bedekken het met een hoofddoek. Zodat ze niet veel aandacht van mannen krijgen en daardoor niet tot last zullen zijn.

    Ik ben een moslim en bij ons geloof is het zo, dat je bepaalde plekken van je lichaam(je haren bijv.) moet verstoppen voor de mannen . Later als je gaat trouwen dat het dan alleen voor je man te zien is en niet voor meerdere mannen. Hiermee beschermen de vrouwen met hooddoeken zich zelf en voelen zich hierdoor ook meer op z’n gemak.

    Groetjes Umran

      /   Reply  / 
    1. ronnydee

      Een ouderwetse gedachte natuurlijk, en religie speelt hier een grote rol.

      Mijn mening is dat elke religie dat uit dogma’s bestaat alsmede regelgeving terwijl in de Kor-An en de bijbel grote misstanden als leidraad worden aangegeven dan is er iets verschrikkelijk mis. En denk maar goed na voor dat je klakkeloos iets aanneemt dat niet bewezen kan worden. Vasten bijvoorbeeld is ook zo iets, in al die eeuwen dat gelovigen dit doen heeft het nog nooit iets goeds gebracht.

        /   Reply  / 
      1. frank bikker

        Het is nog nooit bewezen dat er een God, Allah of wat dan ook bestaat, maar het omgekeerde ook niet.
        Dat geldt dan ook uit de daaruit voorvloeiende regels. Elke regel of dogma kan fanatiek toegepast worden en dan ga je volgens mij over de schreef. Jezus heeft er zelf ook iets over gezegd en ik denk dat Hij hierin een grote wijs heeft verkondigd.

          /   Reply  / 
    2. Bram

      De hoofddoek is cultureel bepaald. Genoeg moslims die geen hoofddoek dragen omdat ze de Koran anders interpreteren.
      Bovendien, het internet heeft mijn ogen geopend wat betreft het “bedekken het met een hoofddoek. Zodat ze niet veel aandacht van mannen krijgen en daardoor niet tot last zullen zijn.” Op veel Turkse en Arabische fora zijn uitzonderlijk veel links te vinden naar beelden van hoofddoekdragende dames die bezig zijn met seksuele handelingen om het netjes uit te drukken. Dan zijn er dus ook veel mannen die het als een soort fetisj zien, omdat het juist spannender maakt met hoofddoek. Zelfs via de internationale sites zijn dergelijke filmpjes genoeg te vinden. Daarom vind ik de redenatie van Umran bijzonder naïef, maar respecteer haar beslissing uiteindelijk toch wel, omdat ze er zelf kennelijk in gelooft.

        /   Reply  / 
      1. umran

        Bram….
        U heeft het over mensen die meer het geloof van de moslims slecht proberen te maken. U heeft het over een heel ander kant dan waar ik het over heb. Zulke mensen zijn ook geen moslims voor mij ogen. Ik heb het over mensen die echt bezig zijn met hun geloof.

        Zelf draag ik geen hoofddoek maar wil het later wel doen.

          /   Reply  / 
        1. umran

          En nog bedankt voor je respect ;)

            /   Reply  / 
      2. frank bikker

        @ Bram
        -
        Je bent blijkbaar goed op de hoogte van die”spannende filmpjes. Je neemt Umran in de maling, terwijl zij bloedserieus is. Ik vind dit van slechte smaak getuigen heer Bram.
        Jouw manier van benaderen, respecteer je uiteindelijk toch wel. Wat een arrogante, patriachale houding zeg. Hij respecteert haar uiteindelijk toch wel!!!!!! Hoor je eigenlijk wel, wat je zelf zegt, verwaande kwast met je op de hoogte zijn van die “spannende filmpjes”.

          /   Reply  / 
  9. Judith

    Beste umran-ik begrijp het van jullie kant..Groetjes Judith..

      /   Reply  / 
    1. umran

      bedankt dat je ons begrijpt.
      Gr. Umran

        /   Reply  / 
      1. Judith

        Toevallig wel…Het gaat je goed…

          /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>