Turkse militairen dood door aanslag

Photo Todays ZamanDoor een aanslag met raketten op een marinebasis in de Zuid-Turkse stad Iskenderun zijn maandag zeker zeven militairen om het leven gekomen. Zeven andere militairen raakten gewond.

De raketten troffen een militair voertuig, dat personen naar de legerbasis bracht voor de wisseling van de wacht. Het gebied rond de basis is door het leger en de politie afgezet.

Iskenderun is een havenstad aan de Middellandse Zee. De Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die strijdt voor een Koerdische staat, heeft de aanvallen op militairen in het zuidoosten van Turkije onlangs opgevoerd. Marinebases zijn echter zelden het doelwit van aanvallen van de beweging.

Aric wees direct met de beschuldigende vinger naar de PKK. ”We veroordelen de separatistische terroristische organisatie die achter deze onmenselijke aanslag zit”, zei de vicepremier, die daarmee het overheidsjargon gebruikte om de PKK aan te duiden.

De aanslag volgt op een onrustig weekeinde, waarin bij verscheidene aanslagen ook al zes mensen omkwamen. Daarnaast begon het Turkse leger met duizenden militairen aan grootschalige operaties in de provincies Hakkari, Siirt, Tunceli, Diyarbakir en Bingol.

De PKK nam in 1984 de wapens op tegen de Turkse autoriteiten om een eigen staat te kunnen bemachtigen in het zuidoosten van Turkije. Sinds die tijd zijn al meer dan 40.000 mensen, voornamelijk Koerden, omgekomen in het gewapende conflict. De intensiteit van het geweld is afgenomen sinds Abdullah Öcalan, de leider van de PKK, in 1999 werd opgepakt. (AD)

Lees ook:Zeven militairen gedood in Midden-Turkije
Lees ook:27 arrestaties na aanslag Istanbul
Lees ook:Erdoğan bevestigt 500 doden
Lees ook:Drie soldaten en 12 rebellen gedood in Turkije
Lees ook:PKK zegt wapenstilstand met Turkije op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>