Istanbul na de overstromingsramp

Na de overstromingsramp Hoe staat Istanbul er eigenlijk voor na de overstromingsramp waarbij meer dan 30 mensen om het leven kwamen?

De totale schade wordt geschat op 70 miljoen euro. Verder lijdt de economie van Istanbul schade door kapotte bruggen en wegen, en vertragingen bij een ondergelopen douanekantoor. De overstromingen hadden voorkomen kunnen worden als er niet ongecontroleerd in rivierbeddingen was gebouwd. Premier Erdogan heeft drastische maatregelen aangekondigd om een herhaling van de ramp te voorkomen.

De rivierbeddingen moeten in hun oorspronkelijke staat hersteld worden. En alle gebouwen die in de weg staan, gaan onder de slopershamer. Dat zal een zware juridische strijd worden, want het gaat om gebouwen van kapitaalkrachtige eigenaren. Onder meer Holiday Inn en het hoofdkantoor van de grote krant Hürriyet, een felle tegenstander van premier Erdogan.

Istanbul is de afgelopen 30 jaar uit zijn voegen gegroeid door de massale trek van het platteland naar de stad. Van planning was vaak geen of amper sprake. De meeste huizen werden illegaal neergezet. Maar ook als er wel planning was dan namen de bestuurders het niet zo nauw met de wetten van de natuur en bouwden op plekken waar de rivieren in tijden van zware regens voor extra afvoer moeten zorgen.

Een voorbeeld van onbehoorlijk bestuur is de historische brug in Silivri uit 1562, die nog werd ontworpen door de beroemde Osmaanse architect Mimar Sinan. Oorspronkelijk had de brug vier openingen. De gemeente heeft twee ervan afgesloten. Met fatale gevolgen. De rivier trad daardoor buiten zijn oevers en sleurde drie inwoners de dood in.

Bron: Turkijecorrespondent.nl

Lees ook:Derde brug voor Istanbul
Lees ook:Dorpen Turkije getroffen door overstromingen
Lees ook:Istanbul bouwt aan derde grote brug
Lees ook:Instortingsgevaar brug tijdens marathon Istanbul?!
Lees ook:Vrachtwagen laat voetgangersbrug instorten in Istanbul

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>