Slechte stadsplanning voornaamste oorzaak overstromingen Istanbul

Istanbul is getroffen door de ergste regenval in tachtig jaar en de buien houden waarschijnlijk nog enkele dagen aan. Maar regen blijkt niet de voornaamste oorzaak van de zware overstromingen.

De slechte riolering en onverantwoordelijke stadsuitbreidingen lijken de voornaamste oorzaken van de zware overstromingen in het westen van Istanbul. De burgemeester van de stad, Kadir Topba, wijt het probleem ook aan de opwarming van de aarde, maar veel deskundigen zijn het daar niet mee eens. Veel gebouwen in Istanbul voldoen niet aan de veiligheidsvoorschriften. De problemen zitten vooral in westelijke wijken van de stad, die de afgelopen jaren razendsnel zijn gegroeid.

Istanbul’s grond uitgeput

Door alle nieuwbouw heeft de grond geen absorptievermogen meer. Bovendien is gebouwd op plekken waar vroeger beekjes stroomden. Veel natuurlijke afvoerwegen voor het water zijn er gedempt of afgesloten. In combinatie met de enorme regenval van deze week, naar verluidt de ergste in tachtig jaar, worden auto’s, bussen, huizen en fabrieken meegesleurd.

De Turkse minister van Publieke Werken, Mustafa Demir, heeft woensdag onmiddellijk erkend dat de wildgroei aan nieuwbouwwijken medeverantwoordelijk is voor het drama. Hij zei tijdens een bezoek aan getroffen gebieden: “We moeten voorzichtiger zijn bij het ontwerpen van infrastructuur en steden.”

Plunderaars slaan toe

De politie heeft woensdag plunderaars gearresteerd die spullen uit een getroffen kledingfabriek wilden stelen. De fabriek was ondergelopen en de handelswaar stroomde letterlijk naar buiten. Zeven vrouwen die in deze fabriek werkten, zijn tijdens de overstromingen om het leven gekomen toen de vrachtauto die hen na een ploegendienst naar huis bracht, wegspoelde tijdens de overstromingen.

Toerisme

De internationale luchthaven Atatürk Airport in Istanbul is sinds woensdag moeilijk bereikbaar door de overstromingen. Als gevolg van de hevige regenval staat de belangrijkste toegangsweg onder water. Hierdoor misten veel passagiers hun vliegtuig, anderen strandden op de luchthaven. Het vliegverkeer zelf ondervond nauwelijks hinder van het noodweer.

Toeristische attracties zijn niet getroffen door de overstromingen. Nederlandse reisorganisaties hebben laten weten dat er geen problemen zijn met hun klanten in de regio.

Beeld

Bekijk de video van een man die uit de stroming wordt gered en de gruwelijke foto’s van de overstromingen.

Bron: Telegraaf, Hürriyet, HLN, Luchtvaartnieuws.nl

Lees ook:Hevige modderstromen in Noord-Turkije
Lees ook:Hevige regenval ontregelt Bodrum
Lees ook:Dorpen Turkije getroffen door overstromingen
Lees ook:Dodental overstroming Turkije opgelopen tot 31
Lees ook:Dodental Istanbul opgelopen tot 34

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>