Vechten voor persvrijheid in Turkije

untitledOud-Tweede Kamerlid Mirjam Sterk (40) reisde voor haar televisieserie ‘Jij bent Sterk’ af naar Turkije om te kijken hoe (slecht) het gesteld is met de persvrijheid in Turkije. Mirjam kwam geschokt terug, want dat het zo hopeloos gesteld is met de Turkse media had ze niet gedacht.

Turkije doet het zeer slecht

Turkije staat op dit moment op de 154ste plaats in de wereldranglijst persvrijheid. De lijst telt 179 landen. Nederland staat op de tweede plek. Finland op de eerste. In Turkije zitten de meeste journalisten vast waar dan ook ter wereld. Zelfs meer dan in landen als China of Iran.

Boetes voor tv-zenders

In de aflevering praat Mirjam Sterk met name over de protesten van afgelopen zomer. Tijdens al het geweld dat plaatsvond in verschillende Turkse steden was duidelijk te zien hoe slecht de Turkse media te werk gingen. Zo werd er amper iets over de protesten uitgezonden op televisie. TV-zenders durfen het niet aan om bijvoorbeeld te filmen op het Taksim-plein in Istanbul omdat zij bang waren een boete van het Turkse Commissariaat voor de Media te krijgen. Want dat gebeurt vaak in Turkije, kranten of tv-zenders die een boete krijgen opgelegd. En veel journalisten werden afgelopen zomer ontslagen of opgepakt omdat zij ‘gewoon’ hun werk deden.

Journalist Ahmet Şık

Ook praat Mirjam Sterk met journalist Ahmet Şık, hij zat een jaar vast. De Turkse journalist werd gevangen gezet vanwege zijn boek waarin hij schrijft over de connectie tussen de beroemde en machtige geestelijke Fethullah Gülen en de Turkse politie. Ahmet is nu vrij, maar kan nog altijd 10 jaar celstraf krijgen. Ahmet vond zijn jaar in de gevangenis een ware hel. “Vroeger werd je in Turkije als journalist doodgeschoten, nu begraven ze je levend in de gevangenis.”

Omdat Mirjam solidair wil zijn met de Turkse journalisten, bracht zij vandaag samen met Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten een speciale krant, met daarin 4000 handtekeningen, naar de Turkse ambassade in Den Haag. Hun verzoek? “Vrijheid voor pers en voor de op dit moment 59 gevangen journalisten.”

Een zeer goed initiatief van Mirjam Sterk, maar zal het iets uitmaken? Hoe zie jij de toekomst van de Turkse media? Deel je mening hieronder…

http://www.eo.nl/blogs/jijbentsterk/

 

Lees ook:Journalist Gökhan Biçici (opnieuw) opgepakt door politie
Lees ook:Journalisten de straat op in Taksim Istanbul
Lees ook:Afgelopen eeuw 61 journalisten vermoord in Turkije
Lees ook:Levenslang en hoge straffen in Ergenekon-zaak
Lees ook:Journalist Turks dagblad doet aangifte van bedreiging

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>