Alcohol schreeuwend duur in Turkije

Premier Erdoğan heeft niet ‘rakı’ maar de Turkse yoghurtdrank ‘ayran’ gekozen tot nationale drank van Turkije. Rakı, het anijsdrankje met een alcoholpercentage van 45 procent, is al sinds mensenheugenis dé Turkse nationale drank. De alcoholprijzen zijn de laatste jaren flink omhoog gegaan. Een flesje rakı is voor veel Turken te duur geworden.

Dat de keuze van Erdoğan liever uitgaat naar een yoghurtdrank dan alcohol, is niet zo vreemd. De conservatieve premier moet niks van alcohol weten en voert al jaren een soort ‘anti-alcoholbeleid’ in Turkije. De prijzen van alcohol zijn in heel Turkije dan ook ongekend hoog.

Prijs van een fles Turkse Rakı

Ik kan mij nog goed herinneren dat zo’n tien jaar geleden een fles rakı slechts een paar lira kostte. Het was in ieder geval niet duur.  Nu kost een flesje rakı (35 cl) 30 lira en een grotere fles maar liefst 60 lira, dat zijn behoorlijke prijzen. Je merkt dan ook dat studenten bijvoorbeeld minder snel aan de rakı gaan, terwijl het houden van een ‘rakı-avondje’ met allerlei lekkere hapjes een typische Turkse aangelegenheid is.

Bier en wijn in Turkije

Ook bier en wijn zijn duurder geworden. De goedkoopste fles wijn die ik tot nu toe in Turkije gevonden heb kost 9 lira (zo’n 4 euro). Maar die vind je dan alleen in de supermarkt. Een wijntje in een bar kan zomaar 20 lira kosten. Het goedkoopste glas bier is 7 lira (3 euro). En over sterke dranken als wiskey en wodka hoef ik het niet eens te hebben. Dat is echt onbetaalbaar. Denk aan 90 lira per fles.

Wat vind jij van de hoge alcoholprijzen in Turkije? Deel het hieronder.

Lees ook:Geen reclame meer voor alcohol op social media
Lees ook:Blurren drank en sigaretten op Turkse televisie werkt averechts
Lees ook:Stevie Wonder in september naar Istanbul
Lees ook:Şile: het ideale toevluchtsoord
Lees ook:Turkse lira bereikt dieptepunt, euro nu veel waard

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Alcohol schreeuwend duur in Turkije

 1. Navros

  In principe is het dezelfde systeem die ze vaak genoeg hebben toegepast in Scandinavische landen zoals Noorwegen en Zweden. Alcohol is niet gezond en kan veel schade aanrichten. Door de drank duurder te maken kun je voorkomen dat mensen teveel alcohol drinken. De vraag is maar net of de prijs wel of niet beïnvloed wordt door andere gedachte, zoals de Islam. Mocht dit het geval zijn dan betekend het dus dat het geloof in de politiek een invloed krijgt. Dit is niet de bedoeling.

    /   Reply  / 
 2. Tosca de Jong Auteur

  Hoi Navros,

  Ik ben het helemaal met je eens. En het is natuurlijk niet verkeerd om op deze manier mensen (vooral jonge mensen) minder of geen alcohol te laten drinken. In Ierland is drank ook heel erg prijzig, dit is zeker niet voor niets.

    /   Reply  / 
 3. debekker

  Ik heb hier eerder ook over geschreven voor Nederlanders in Turkije.In mijn ervaring is Raki een echte Turkse bezigheid, inderdaad met lekkere hapjes en ook dansen op muziek. Meyhane’s waren dan ook altijd de plek waar zowel convervatieven als liberalen in de toch al gepolariseerde turkse samenleving samen kwamen. Vraag je een conservatief of hij drinkt, zegt hij nee. Vraag je naar zijn favoriete Raki merk, Tekirdag. Het is ook niet dat er meer gedronken wordt dan in Nederland, dat valt best mee. Er is veel veel meer politie in Turkije in verhouding met Nederland, echter geen of weinig alcohol controles. Het probleem wordt dan ook zwaar over dreven. In plaats van mensen met alcohol om te leren gaan zoals in Nederland, wordt het nu die gehele kant van de Turkse cultuur in het verdom hoekje gezet. Maar door middel van de al hoge belastingen infrastructuur aan wordt gelegd, dan is het goed van de overheid, niet goed van de mensen die deze belasting betaald hebben. Het is dan ook weer één van de giga tegenstrijdigheden in Turkije vandaag de dag. (ik kom net uit de Meyhane)

    /   Reply  / 
 4. Willem Out

  Ik hoopte op een betaalbaar verblijf maar met die alcohol prijzen gaat Turkije als zonnig land een biertje onbetaalbaar maken en dat vind ik je eigen graf graven als vakantieland

    /   Reply  / 
 5. Tosca de Jong Auteur

  Hoi Willem, waar ga je naar toe in Turkije?

    /   Reply  / 
 6. Cengizhan

  Ik heb jarenlang alcohol gedronken maar ook jarenlang ayran gedronken sinds een jaar of 2 ben ik mee gestopt met alcohol,en ayran niet ,want ik kreeg met alcohol meestal ellende en ayran niet.We drinken ayran al 1000 jaar en raki bestaad maar nog zo veel jaren en smaakt minder lekker,dus ik ga beter voor ayran en Ik geef Erdogan helemaal gelijk.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>