Şile: het ideale toevluchtsoord

Lange brede zandstranden heeft Istanbul niet echt. Voor een dagje strand moeten de Turken daarom even een stuk de stad uit. Naar Şile bijvoorbeeld, een gezellig en mooi kustplaatsje aan de Zwarte Zee.

Şile ligt zo’n 60 km ten noorden van Istanbul. Het is een authentiek vakantieplaatsje zonder massatoerisme. Al kan het in de zomermaanden best druk zijn. Niet gek, want het plaatsje heeft een heerlijk zandstrand en overal leuke winkeltjes en restaurantjes.

Het bekendste monument van Şile is de zwart-wit gestreepte vuurtoren  (Sile feneri). De vuurtoren is de grootste van Turkije en de zesde grootste vuurtoren ter wereld. Je kunt de vuurtoren bezichtigen. Ook is er een museum en een restaurant bij de toren.

De inwoners van Istanbul pakken vaak de auto als ze naar Şile gaan, maar er gaat ook een rechtstreekse bus naar het plaatsje toe. De bus doet er (als het niet al te druk op de weg is) ongeveer 1.5 uur over en een kaartje kost ronde de 8 lira (4 euro). De bus vertrekt vanaf het station in Üsküdar in het Aziatische gedeelte van de stad.

In het hoogseizoen moet je wel uitkijken dat je niet wordt afgezet. De prijzen voor een ligbed zijn vooral in de zomer erg duur. Ook de prijs van een biertje kan verassend hoog zijn (15 lira). Gewoon je eigen drankjes en hapjes meenemen is geen gek idee.

Lees ook:Miljoenenstad Istanbul heeft zelfs file op het water
Lees ook:Istanbul pakt uit als Culturele Hoofdstad
Lees ook:Turkije wil het grootste vliegveld ter wereld
Lees ook:Heeft Istanbul ruim 14 miljoen inwoners?!
Lees ook:Turkse lira bereikt dieptepunt, euro nu veel waard

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Şile: het ideale toevluchtsoord

  1. Peter

    Is echt een aanrader ook voor de toerist, heb er heerlijk genoten op het strand

      /   Reply  / 
  2. Sugel

    ’s Avonds is de Turkse avond. Met de bus gaan we naar een restaurant. Eten en twee drankjes en van acht tot elf optredens van (buik)danseressen/dansgroepen en op het eind een man die liedjes in alle talen kent en waarbij iedereen meezong. Voor Nederland was het oa tulpen uit Amsterdam en Het kleine café aan de haven.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>