Koerdische kinderen in Turkse gevangenis

De Verenigde Naties (VN) eisen met spoed opheldering van Turkije over ruim driehonderd Koerdische kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten zitten.

De tieners tussen de 12 en 18 jaar verblijven in gevangenissen tussen volwassen criminelen. Ze zijn veroordeeld wegens het roepen van ‘illegale slogans’ of het gooien van stenen naar de politie. Zij werden berecht als ‘terroristen’ en zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen tot twintig jaar. Turkije, dat kandidaat is voor de Europese Unie, schendt daarmee diverse internationale verdragen die het mede heeft ondertekend.

De Turkse autoriteiten hebben van de VN een lange lijst met vragen gekregen. Er moet opheldering komen over de omstandigheden waaronder de kinderen achter tralies zitten, om hoeveel kinderen het gaat en wat de definities zijn voor de vormen van ‘terrorisme’ waarvoor zij zijn veroordeeld. Het Turkse ministerie van Justitie krijgt drie weken de tijd om op het verontruste schrijven van de VN te reageren.

Volgens de Turkse mensenrechtenorganisatie IHD zijn er sinds 2006 bijna 1600 kinderen berecht wegens het overtreden van de antiterreurwet. In dat jaar is deze wet aanzienlijk aangescherpt. Kinderen tussen de 16 en 18 jaar mogen sinsdien niet meer worden berecht in civiele rechtbanken voor minderjarigen.

Zij dienen voorgeleid te worden in rechtbanken voor zware criminelen en berecht te worden als volwassenen. Volgens een amendement op de wet is het de rechters bovendien niet langer toegestaan om gevangenisstraffen om te zetten in voorwaardelijke straffen of taakstraffen.

De wet in Turkije geeft een zeer brede omschrijving van wat onder terrorisme wordt verstaan. Kinderen die stenen gooien naar de oproerpolitie of tijdens demonstraties leuzen scanderen voor de PKK – de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan – worden berecht als leden van de PKK. Ook het onherkenbaar maken van gezichten met doeken tijdens een demonstratie wordt in de wet gedefinieerd als een vorm van ‘propaganda voor een terroristische organisatie’.

Sevahir Bayindir, parlementslid van de Koerdische DTPkey, ziet de veroordeling van de kinderen als een onderdeel van het beleid van de overheid om Koerdische families te bedreigen, te intimideren en te straffen. Begin dit jaar heeft Bayindir een motie ingediend om de antiterreurwet zo aan te passen dat kinderen daarvan worden uitgesloten. De motie kreeg echter geen enkele steun van de andere partijen.

Bron: AD, 12 juli 2009

Lees ook:Turkije veroordeelt Koerdische journalist tot 166 jaar cel
Lees ook:Gevangen journalist ontvangt persoonlijke onderscheiding in Turkije
Lees ook:Film: Koerdische kinderen voor de Amerikaanse invasie
Lees ook:Levenslang en hoge straffen in Ergenekon-zaak
Lees ook:Koerden gooien brandbommen naar Turkse politie

1 Reacties // Reageer

One thought on “Koerdische kinderen in Turkse gevangenis

  1. Indipendents Day

    wat leuk zeg politiek speelt de hele wereld rond, ze moeten maar eens gaan leren om niet meer met het overheid te gaan spelen. Dit betekent als de kinderen al minimaal 10 jaar lang gaan vast zitten dan heeft het komende jeugd geen voorbeeld meer om het over te gaan nemen. Genoeg is genoeg

    voor wat hoort wat he leef
    Als Nederland of Europa zo graag wilt dat de koerden een stuk krijgen laten we eerst dan maar eens de Friezen een stuk land gaan geven, of de Marokaanse Berbers dat er geen arabieren meer in Marokko gaan zitten dan pas kijken we wel verder oke? laat Turkije met rust!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>