Levenslang en hoge straffen in Ergenekon-zaak

‘Een zwarte maandag in de Turkse geschiedenis’, deze zin gaat nu rond op social media. Vandaag werd de 70-jarige oud-legerleider İlker Başbuğ door de rechtbank in Istanbul veroordeeld tot levenslang. Başbuğ is een van de 275 verdachten in de Ergenekon-zaak, een ‘mysterieuze groepering’ die de AK-partij van Erdogan omver zou willen helpen. Naast militairen worden ook politici, wetenschappers en journalisten verdacht. Een aantal kregen vandaag hoge straffen opgelegd.

Gevangenis vol journalisten

Journalisten die in de gevangenis zitten, Turkije staat helaas bovenaan de lijst. Nergens ter wereld zitten zoveel journalisten en schrijvers vast als in Turkije. Vandaag werden er ook journalisten veroordeeld, zij kregen ontzettend hoge straffen opgelegd door de rechter. Schrijver Yalçın Küçük kreeg een celstraf van maar liefst 22 jaar en 6 maanden. Journalist Erol Manisalı heeft negen jaar cel gekregen, auteur Ergün Poyraz 29 jaar en journalist Güler Kömürcü 7,5 jaar cel. De Turkse Journalist Tuncay Özkan werd al veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Geheim netwerk

Ergenekon, is de naam van het ‘zogenaamde’ netwerk dat een staatsgreep zou willen smeden tegen de AK-partij van premier Erdogan. Een groep van militairen, journalisten en wetenschappers die samen erop uit zouden zijn de macht over te nemen in Turkije. Een soort van geheime staat binnen de staat die eigenlijk de macht heeft.

Volgens een eerdere enquête van de krant Milliyet, gelooft 61,7% van de Turkse bevolking in het bestaan van Ergenekon, terwijl 20,3 procent niet gelooft dat er een dergelijke ‘misdaad-netwerk’ bestaat. 18 procent had geen antwoord. (bron: wikipedia)

Lees ook:Proces tegen Turkse generaals begonnen
Lees ook:Turkse militairen vast om staatsgreep
Lees ook:Arrestatiegolf legerofficieren in Turkije
Lees ook:Machtsstrijd tussen politiek en leger Turkije woedt voort
Lees ook:Vechten voor persvrijheid in Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>