Gevangen journalist ontvangt persoonlijke onderscheiding in Turkije

Het Turkse nieuwsmedium Bianet werd zaterdag bekroond met een Award voor de Persvrijheid tijdens een ceremonie in Istanbul.

Persoonlijke onderscheidingen ging onder andere naar de Koerdische gevangen genomen journalist Vedat Kursun. “Helaas zal deze prijs naar de gevangenis gaan”, verklaarde zijn vader bij ontvangst van de onderscheiding.

De award voor de gevangen journalist Vedat Kursun, voormalig hoofdredacteur van de Koerdische krant Azadiya Welat, werd ontvangen door zijn vader, Sükrü Kursun. Zijn vader begroet de gasten van de ceremonie in het Koerdisch en zei: “Mijn zoon Vedat Kursun heeft niemand vermoord en geen afbreuk gedaan aan niemands rechten. Hij werd veroordeeld tot 166 jaar en zes maanden in de gevangenis omdat hij de waarheid schreef. Ik roep de mensen in Turkije en over de hele wereld op de vrijheid van denken te beschermen.”

De ‘Turkish Journalists Association’ (TGC) reikte de persoonlijke award uit aan de schrijver Sedat Ergin van de Turkse krant Hurriyet. Journalisten Irfan Aktan, Ismail Saymaz en Vedat Kursun ontvingen persoonlijke onderscheidingen. De institutionele prijs werd gegeven aan Bianet. Bianet werd onder andere bekroond voor “hun inspanningen op het gebied van ontwikkeling van de democratie”.

Kritiek op de TGC

TGC voorzitter Orhan Erinc gaf aan dat 45 journalisten zijn gearresteerd en berecht volgens beschuldigingen van misdaden in naam van een illegale organisatie in het kader van hun journalistieke werk.

Erinc noemt uitstel van vonnisuitspraken van journalisten: “het begin van een gecontroleerde vrijheid van meningsuiting”. Hij vervolgt: “Onze collega’s worden geconfronteerd met 700 gevallen van gevangenisstraffen tot schadevergoedingen op grond van verschillende artikelen van het Turkse strafrecht. We kunnen dit geen vrije samenleving noemen. Ondanks het feit dat het bestaan van vrije journalisten mogelijk is, moeten we de autoriteiten des te meer waarschuwen”.

Bron: Azady.nl, Bianet

Lees ook:Afgelopen eeuw 61 journalisten vermoord in Turkije
Lees ook:Turkije veroordeelt Koerdische journalist tot 166 jaar cel
Lees ook:Journalist Turks dagblad doet aangifte van bedreiging
Lees ook:Vechten voor persvrijheid in Turkije
Lees ook:Levenslang en hoge straffen in Ergenekon-zaak

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>