Film: Koerdische kinderen voor de Amerikaanse invasie

Drama over het dagelijks bestaan van een groep Koerdische kinderen die op de vooravond van de Amerikaanse invasie in een vluchtelingenkamp wonen.

‘Turtles Can Fly’ is een Frans, Iraaks, Iraans drama uit 2004 van Bahman Ghobadi met Avaz Latif, Soran Ebrahim, Saddam Hossein e.a. en wordt vanavond uitgezonden door Canvas. Het drama gaat over een groep Koerdische kinderen die onder slechte omstandigheden in een vluchtelingenkamp wonen, vlak voor de Amerikaanse inval in Irak in 2003. Toch zijn ze vindingrijk genoeg om geld te verdienen en te overleven.

Gevaarlijke spelletjes

Onder leiding van de dominante Satellite organiseren ze gevaarlijke spelletjes zoals het demonteren van landmijnen, waardoor veel kinderen gehandicapt raken. Een van deze kinderen is Henkov, een jongen met een voorspellende gave, die zich ontfermt over het mooie meisje Argin en een klein jongetje dat mogelijk haar zoontje is. Groepsleider Satellite is geobsedeerd door de mooie Argin en probeert binnen te dringen in de vriendschap van het trio.

Het drama speelt zich af in het Koerdische grensgebied tussen Turkije en Irak. De Iranees-Koerdische regisseur Bahman Ghobadi richt zich niet zozeer op het oorlogsgeweld, maar op het dagelijks leven en lijden van een groep kinderen, die in het vluchtelingenkamp hun eigen hiërarchie kennen. De belangrijkste rollen worden gespeeld door kinderen zonder enige acteerervaring. ‘Turtles Can Fly’ ontving op het 34e International Film Festival Rotterdam de publieksprijs. (Bron: Film1)

Turtles Can Fly, zondag 14 februari, 21:30 – 23:05, Canvas

Lees ook:Turkije laat groep PKK’ ers vrij
Lees ook:Nog een jaar Turkse aanvallen op PKK Noord-Irak
Lees ook:Angelina Jolie bezoekt vluchtelingenkamp Turkije
Lees ook:Drie soldaten en 12 rebellen gedood in Turkije
Lees ook:Turkse cineast wint twee prijzen in Ukraïne

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>