Turkije veroordeelt Koerdische journalist tot 166 jaar cel

Voormalig hoofdredacteur van de Koerdische Azadiya Welat, Vedat Kursun, heeft een gevangenisstraf van 166 jaar en 6 maanden gekregen van de rechtbank in Amed.

Kursun is veroordeeld op grond van lidmaatschap van de Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) en het “verspreiden van PKK-propaganda”. Met deze uitspraak volgt de rechtbank de eis van de Openbare aaklager op. Tijdens de zitting op 13 mei, werd door een decreet van de rechtbank een straf van 12 jaar en 6 maanden opgelegd voor “lidmaatschap van een verboden organisatie”.

Overigens is dit de hoogste straf die men kan krijgen voor lidmaatschap van een verboden organisatie. Daarnaast kreeg Kursun op 103 gronden straffen opgelegd op basis van de antiterreurwet.

32 verschillende zaken

Azadiya Welat heeft laten weten dat zij de uitspraak van de rechter onrechtmatig en politiek gemotiveerd vinden. Ze hebben tevens mensenrechten organisaties gevraagd te reageren op de uitspraak.

Kursun werd op 30 januari 2009 gearresteerd op het vliegveld in Turkije. De arrestatie was naar aanleiding van een eerdere zaak waarbij Kursun geen verklaring voor had afgelegd. Daarna werd Kursun overgeplaatst naar de gevangenis in Amed waar hij zware gevangenisstraffen opgelegd kreeg.

Kursun is momenteel aangeklaagd in 32 verschillende zaken. De Openbare aanklager, Yakup Yar, eist op basis van 103 gronden een totale gevangenisstraf van 525. Volgens Yar zijn woorden als martelaar, guerrilla, Koerdistan, leider van het Koerdische volk en gerespecteerde Ocalan onrechtmatig. Yar is van mening dat op basis van deze woorden die gebruikt zijn in publicaties van Azadiya Welat, Kursun propageert voor de PKK en dus als een terrorist veroordeeld moet worden.

Bron: Azady.nl

Lees ook:Turkije sluit binnen een week twee Koerdische kranten
Lees ook:Voormalig hoofdredacteur Azadiye Welat veroordeeld tot 138 jaar gevangenisstraf
Lees ook:Turkije eist 525 jaar tegen voormalig Koerdische redacteur
Lees ook:Gevangen journalist ontvangt persoonlijke onderscheiding in Turkije
Lees ook:Vier jaar cel voor leider Duitse PKK

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>