Meer kerstmannen dan moskeeën in Istanbul

Wie de kerst in Nederland wilt ontvluchten en daarom naar Istanbul op vakantie gaat komt bedrogen uit: Istanbul staat compleet in het teken van kerst. Rendieren, kerstmannen, kerstballen en elfjes, je vindt ze op iedere hoek van de straat.

Je zou het niet zo snel verwachten, maar toch is het waar: de grootste stad van Turkije is een groot fan van het kerstfeest. Op verschillende plekken in de stad kom je kerstbomen en kerstmannen tegen in winkels, banken en shoppingmalls. Maar ook bij de bakker en de slager staat een rendier in de zaak. En zeker niet alleen in de toeristische delen van Istanbul. In de Aziatische wijk Kadıköy staat op het centrale plein (bij de stier) een grote kerstboom.

Kerst in Turkije

Dit alles is bijzonder voor een land waar bijna de hele bevolking moslim is. Kerst is toch een christelijk feest? Als je de Turken erop aanspreekt wordt er vaak gezegd dat deze kerstgekte helemaal niks met het christelijke feest te maken heeft maar met ‘oud en nieuw’. Heel verwarrend dus, want wat heeft de kerstman en zijn rendieren met oud en nieuw te maken? En de kerststerren, klokken?

Ben je nu in Istanbul op vakantie of woon je er? Ik hoor graag je mening over dit onderwerp!

Lees ook:Vreemde modetrend: Turkse mannen dragen truien met rendieren
Lees ook:Een zonnige kerstvakantie
Lees ook:Groen Bursa
Lees ook:Neem rookverbod Turkije serieus!
Lees ook:Turkije steeds populairder onder Nederlanders

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Meer kerstmannen dan moskeeën in Istanbul

  1. eikel

    Wat heeft de kerstman met het christenlijke geloof te maken? De kerstman is door coca cola in de media gebracht, als reklamen.

      /   Reply  / 
  2. Tosca de Jong Auteur

    Hoi, het gaat niet alleen om kerstmannen. Om kerstbomen, elfjes en noem maar op. Kerstmis is een christelijk feest. Een kerstboom is het symbool van dit feest. De kerstman komt inderdaad niet voor in de bijbel haha. Maar toch, de kerstman staat wel als symbool voor kerstmis.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>