Nederlandse thuiszorg in Turkije

TurkijeDe Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA, Volksgezondheid) over het feit dat Nederlandse Turken vanaf 2011 in Turkije met Nederlands overheidsgeld gefinancierde thuiszorg kunnen krijgen.

Zorgverzekeraar Agis heeft vergaande afspraken gemaakt voor het leveren van thuiszorg in Turkije met het Hengelose zorgbedrijf SPV. Het SPV wordt geleid door Amita Ramnarain, voormalig ‘etnisch zakenvrouw van het jaar’. Volgens haar heeft iedereen recht op thuiszorg, gefinancierd door de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Daarvoor hoef je niet in Nederland te wonen: ‘Per slot van rekening heb je er zelf voor betaald.’

De thuiszorg is bedoeld voor Nederlandse Turken die een paar maanden per jaar in Turkije verblijven, bijvoorbeeld vanwege familiebezoek. Ook Nederlandse vakantiegangers zouden in aanmerking komen voor de thuiszorg.

Vreemd

CDA-Kamerlid Sabine Uitslag vindt echter dat er terughoudend moet worden omgegaan met Nederlands AWBZ-geld in het buitenland. Ook de VVD laat weten het in eerste instantie ‘een vreemd verhaal’ te vinden.

En wat gedoogpartij PVV betreft gaat er überhaupt geen cent naar Turkije. ‘Komende jaren is het alle hens aan dek om de zorg in eigen land op goed niveau te houden,’ zegt ze tegen het AD. Ook de PvdA is kritisch.

APV-directeur Ramnarain wijst erop dat in landen als Spanje, Portugal en Suriname al langer Nederlandse thuiszorg beschikbaar is.

Bron: Elsevier

Lees ook:Dienstplicht blijft voor Nederlandse Turken
Lees ook:Turks bedrijf Çelebi Co vind Nederlandse investeerder
Lees ook:Nederlandse Patriots eind januari naar Turkije
Lees ook:Olijven bij het Turkse ontbijt
Lees ook:Turkse film Kod Adı K.O.Z is geen aanrader

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>