Dienstplicht blijft voor Nederlandse Turken

Slecht nieuws voor Nederlandse Turken: de Turkse dienstplicht blijft bestaan. Jongens die 18 jaar of ouder zijn, moeten gewoon het Turkse leger in. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft dit aan de Tweede Kamer laten weten. Zij had Turkije gevraagd om Nederlandse Turken vrijstelling te geven van de Turkse dienstplicht, maar helaas gaat Turkije daar niet mee akkoord.

Stel je voor…

Je bent geboren en opgegroeid in Nederland, maar omdat je Turkse ouders hebt (en daarmee ook de Turkse nationaliteit cadeau krijgt) ben je als gezonde jongen verplicht om het Turkse leger in te gaan. Het is de realiteit voor duizenden jongens in Nederland.

Je dienstplicht in Turkije vervullen kan vanaf je 18de en moet gebeuren voor je 39ste. Hoelang je het leger in moet hangt af van het feit of je gestudeerd hebt of niet en wat voor werk je doet. Heb je gestudeerd dan moet je zo’n 5 maanden, heb je dat niet dan moet je 12 maanden het leger in. De meeste jongens en mannen hebben daar (natuurlijk) geen trek in en kopen hun dienstplicht af. Dat kost alleen een hoop geld (duizenden euro’s). En deze jongens moeten dan alsnog een verkorte basisopleiding van 21 dagen doorlopen in Turkije.

Nederlandse Turken die bij Defensie werken kunnen, als ze hun Turkse dienstplicht willen afkopen, een renteloze lening van maximaal 6000 euro krijgen. Dit blijft ook bestaan.

Minister Hennis-Plasschaert heeft het verzoek voor vrijstelling meerdere malen ingediend, maar de Turken willen deze wet niet veranderen. Zij onderzoekt nu de mogelijkheden om het onderwerp in internationaal verband opnieuw bij Turkije aan de orde te stellen.

Ben jij een Nederlandse Turk en heb jij je dienstplicht in Turkije moeten vervullen? Laat het mij weten, ik wil graag jouw verhaal horen.

Lees ook:Geen lening meer voor afkopen dienstplicht
Lees ook:Turkse Rotterdammer (28) ‘zit zijn tijd uit’ in Turks leger
Lees ook:Turken in buitenland kunnen voortaan dienstplicht afkopen
Lees ook:Turkse jongens kunnen dienstplicht afkopen voor 18.000 tl
Lees ook:Apart Turks leger gaat Koerden bestrijden

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Dienstplicht blijft voor Nederlandse Turken

 1. Renato

  Ik ben gehuwd geweest met een Turkse schoonheid welke ik naar Nederland heb gebracht. Ikzelf ben een uit de klei getrokken Nederlander. Zij heeft mij een zoon geschonken en is geboren in Nederland. Wegens heimwee is zij gerepatrieerd naar TR. Ze heeft onze zoon meegenomen toen hij 5 1/2 jaar oud was. Hij verblijft nu 12 jaar in de buurt van Izmir en bezoekt daar het LISE. Over 1 1/2 jaar komt hij naar mij terug en gaat in NL door met zijn studie. De vraag is of de Turkse overheid hem kan verplichten om de dienstplicht in TR te gaan vervullen? Het lijkt mij nogal krom, maar zekerheid voor alles zeg ik maar. Mijn zoon heeft de Nederlandse nationaliteit en naar ik heb begrepen ook de Turkse nationaliteit. Dit is buiten mijn medeweten tot stand gebracht.

    /   Reply  / 
 2. O.G

  Beste Renato,

  Als ik het goed begrijp heeft jou zoon dus ook een Turkse nationaliteit gekregen door jou vrouw/ex in Turkije?

  Als dit klopt dan zal jou zoon ook helaas de dienstplicht moeten voldoen.

  Als jou zoon in Nederland komt wonen en afstand wilt doen van zijn Turkse nationaliteit dan vervalt zijn dienstplicht.

  Succes!

  Groet,

  O.G.

    /   Reply  / 
  1. ahsen

   Hoi ik heb een vraag ik wil het opleiding veiligheid en vakman en dan nog hoger rank maar dan ik met die diplomas in de turkse leger

     /   Reply  / 
 3. Tosca de Jong Auteur

  Hoi Ahsen, ik snap je vraag niet helemaal, maar iedere man met de Turkse nationaliteit is dienstplichtig.

    /   Reply  / 
 4. zafer

  Ik zou graag mijn dienstplicht willen voltooien, ook al zou het maar 1000 euro zijn als de ak parti wint bij aankomende verkiezingen. Weet iemand hoe lang het duurt voordat ik het leger in kan gaan inclusief aanvraag en dergelijke?

  Met vriendelijke groet,

    /   Reply  / 
 5. Oner Maas

  Geachte lezer,

  Mijn vraag gaat over het volgende. Ik heb als Nederands militair ruim 15 jaar gediend in het Nederlands leger. Ik ben hiervoor in internationaal verband uitgezonden geweest. Nu ben ik inmiddels 50 jaar en wil ik de Turkse nationaliteit bezitten. Ik heb geen behoeft om wederom een dienstplicht te moeten vervullen. Wat zijn mijn opties?

  Met vriendelijke groet,

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>