Turkse Rotterdammer (28) ‘zit zijn tijd uit’ in Turks leger

Niet alleen jongens die in Turkije geboren zijn moeten het leger in. Ook jongens die in Nederland geboren zijn, maar Turkse ouders hebben, zijn dienstplichtig. Zij kunnen de dienstplicht wel ten alle tijden afkopen. De Turks Nederlandse Ibrahim Adanur (28) uit Rotterdam deed dit niet en ging wel het Turkse leger in. Hij vertelde mij zijn bijzondere verhaal.

Eten, slapen en schoonmaken in Turks leger

“Ik wilde het Turkse leger in voor de training en om daarna misschien in Nederland te kunnen doorgroeien in het Nederlandse leger. Sinds 17 september zit ik bij de Jandarma en heb ik een basistraining van twee weken gehad in Bilecik (vlakbij Bursa), daar heb ik slechts negen keer mogen schieten en heb ik training gehad over hoe je moet staan en groeten, maar verder niks. Ik ben daarna naar Mardin (Ömerli) gestuurd en hier doe ik niks anders dan wachten, stilstaan (soms acht uur lang), slapen en schoonmaken. Dat schoonmaken is wel nodig, want het is overal erg vies.”

Leger in Nederland

Ibrahim wilde het liefst dagelijks trainen als kommando, daarom koos hij er voor om het Turkse leger in te gaan. Maar zijn verwachtingen vallen ontzettend tegen. “Ik had verwacht dat ik meer trainingen zou krijgen, theorielessen, of schietles, maar dat gebeurt niet.” Helaas verandert zijn programma de komende 9 maanden niet. Ibrahim heeft nog 279 dagen te gaan en moet zijn tijd maar zien uit te zitten.

Natuurlijk zijn er ook wel positieve dingen te noemen: “Je bouwt vriendschappen op, je leert om geduld te hebben en je hebt tijd om na te denken.”

Zijn algemene kijk op het leger is door deze teleurstellende ervaring wel veranderd. “Als het er in Nederland ook zo aan toe gaat in het leger, denk ik niet dat ik het zal voortzetten. Misschien ga ik wel gewoon verder met mijn eigen werk.”

Heb jij ook in het Turkse leger gezeten en wil jij je verhaal kwijt?

Stuur een mailtje naar: [email protected]

(foto’s Ibrahim Adanur)

Lees ook:Turkse jongens kunnen dienstplicht afkopen voor 18.000 tl
Lees ook:Ajax op trainingskamp in zonnig Antalya
Lees ook:Fetih 1453, ongekend populair
Lees ook:Ajax verliest van Galatasaray in Antalya
Lees ook:Dienstplicht blijft voor Nederlandse Turken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>