Laatst hoorde ik een Nederlands meisje, die op vakantie was in Güzelçamlı (bij Kuşadası), vol verwondering tegen haar vriendin zeggen: ”He? Krijg je hier olijven bij het ontbijt?”. Ik kan mij voorstellen dat als je voor het eerst in Turkije bent, je nogal vreemd opkijkt wanneer je mensen olijven bij het ontbijt ziet eten. Toch is dit hartstikke normaal in Turkije .
Olijven onderdeel van Turks ontbijt
Olijven (zeytin) – in alle kleuren, smaken en vormen – horen nou eenmaal bij het ontbijt. Net las tomaten, komkommers, kaas, eieren en honing.
Turken vinden het weer vreemd dat wij in Nederland olijven eten als snack, in het avondeten doen of eten bij een wijntje.
Ik ben er inmiddels aan gewend om ‘s ochtends olijven te eten. Er gaat bijna geen dag voorbij dat ik het niet doe. En jij?
Lees ook:Turks ontbijt: uitgebreid én belangrijk
Lees ook:Turks Menemen recept: makkelijk en lekker
Lees ook:Turkse broers hebben de lekkerste haring
Lees ook:Groene thee met cheesecake in Istanbul
Lees ook:Hoe eet je een Turkse pizza nou echt?