Gedumpte kinderen terughalen of laten zitten?

Turkije“Kinderen die in het land van herkomst worden gedumpt, blijven Nederlandse burgers. We kunnen ze niet aan hun lot overlaten”, vindt antropologe Edien Bartels van de Vrije Universiteit.

Volgens Bartels groeien deze kinderen zo op in een omgeving waar ze zich niet helemaal mee identificeren. “Ze kijken met Nederlandse ogen naar de Marokkaanse of Turkse situatie. Veel van hen proberen terug te keren naar Nederland, dat wordt concreet wanneer ze 18 jaar worden. Maar dan spreken ze de taal slecht en moeten ze weer inburgeren.” Laat ze dan maar meteen zitten waar ze thuishoren, een niet onwaarschijnlijke gedachte van PVV-leider Geert Wilders en zijn volgers. En misschien komt zijn wens nog uit ook.

Terughalen is ontvoering

“De kinderen hebben vaak een dubbele nationaliteit, daarom kun je ze dus niet zomaar weghalen uit het land van herkomst. Dat is ontvoering. En dus ga je een langdurige procedure in”, verklaart Bartels. Ze organiseert vandaag samen met Oka Storms, June de Bree, de Stichting Steun Remigranten en de Landelijke Werkgroep Mudawwanah een expertmeeting over achtergelaten- en remigrantenkinderen. Bartels kent als geen ander de problemen.

Tot inzicht komen?

Daarnaast vind Bartels het ook een verkeerd signaal naar vaders die zich als tirannen gedragen om de familie-eer te beschermen en denken dat ze kinderen die te zeer dreigen te ‘vernederlandsen’ gewoon te kunnen dumpen. “Een snelle terugkeer van de kinderen moet vaders aan het denken zetten en preventief werken”. Dat Bartels aan idealisme lijdt is dan wel weer jammer. In een vader die zijn kind zo harteloos dumpt sluimeren zulke fundamentele waarden, dat je hem beter meteen zelf in het land van herkomst kunt dumpen.

Welkom thuis op straat!

In Rotterdam werd vorige week bekend gemaakt dat er 15 vermiste kinderen waren. Het gaat om meiden die na de vakantie niet terugkeerden op school en waarvan wordt aangenomen dat ze gedwongen uitgehuwd zijn, of achtergelaten bij familie in het land van herkomst. Ook jongens worden gedumpt. Volgens Bartels moet er tevens betere opvang komen voor in Nederland terugkerende kinderen. Een gehandicapte jongen kon, vertelde ze, na zijn terugkeer nergens anders terecht dan bij het Leger des Heils. “Overdag leeft hij op straat, ’s nachts slaapt hij tussen de verslaafden”.

Bron: Trouw

Lees ook:Export kinderbijslag Turkije stopgezet
Lees ook:Vaders Turkije willen niet dat dochters flirten
Lees ook:Akkoord Griekenland en Turkije over migranten
Lees ook:Jonge Turk emigreert om economische reden
Lees ook:Kindvriendelijk (vakantie)land

1 Reacties // Reageer

One thought on “Gedumpte kinderen terughalen of laten zitten?

  1. Judith

    Nederland kan niet alle problemen van dubbele nationaliteiten op zijn schouders nemen…Daar zijn hun eigen ouders verantwoordelijk voor ..niet de belastingbetalende Nederlander…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>