Jonge Turk emigreert om economische reden

Enkele honderden jonge, hoogopgeleide Turkse Nederlanders vertrekken jaarlijks uit Nederland om in hun land van herkomst een nieuw bestaan op te bouwen.

Slechts een klein deel doet dat uit onvrede over intolerantie in Nederland. De jonge Turken emigreren vooral om economische redenen. Volgens I. Kutluer, directeur van het Nederlands Migratie Instituut, zijn het goed calculerende burgers. “Het nieuwe land moet perspectief bieden. Anders zouden ze het risico niet nemen”.

Het onderzoeksbureau Motivaction meldt echter dat jonge, Nederlandse moslims (Turken en Marokkanen) zich tegenwoordig zo slecht behandeld voelen in ‘het land van Wilders’ dat 51% overweegt naar Turkije of Marokko te emigreren. Maar het Nederlands Migratie Instituut herkent dat beeld totaal niet in de werkelijke cijfers van mensen die vertrekken.

Naar Turkije emigreerden in 2007 in totaal 2335 mensen met een Nederlands paspoort, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek. In 2003 vertrokken nog slechts 1125 Nederlanders voorgoed naar Turkije. Sindsdien is het in economisch opzicht aantrekkelijker geworden naar Turkije te verhuizen. Het land is in relatief korte tijd flink gemoderniseerd.

Jonge Marokkanen uit Nederland daarentegen kiezen zelden voor een bestaan in Noord-Afrika.

Bron: AD

Lees ook:Hoger opgeleide Turken huwen geen autochtonen
Lees ook:Oranje speelt tegen Turkije in Istanbul
Lees ook:Nieuwe ‘Nederlanders in Turkije’ site
Lees ook:Vanavond: kwalificatiewedstrijd Nederland tegen Turkije
Lees ook:Terug naar Turkije voor een beter leven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>