Vaders Turkije willen niet dat dochters flirten

Dochters zouden geen vriendjes moeten hebben of teveel tijd besteden aan socializen, vond de meerderheid van vaders uit een district in Konya.

Waarschijnlijk verbaast dit ons niets, maar er bestaan wel regionale verschillen omtrent de vrijheid van vrouwen in Turkije. Daarbij is het land nogal in beweging. Genoeg reden om weer eens een steekproef te doen, vond Burcu Erdoğan, leerlinge van de middelbare school Konya Seydişehir.

Onder leiding van lerares Ayşe Ünüvar ondervroeg Burcu 300 vaders met dochters tussen de 15 en 18 jaar, die naar een van de vier scholen gingen in het district Seydişehir in Anatolië. Meer dan 80 procent van hen gaf aan niet te willen dat hun dochters vriendjes hadden tegen slechts 8 procent die zei hun dochters onvoorwaardelijk te vertrouwen.

Het onderzoek werd uitgevoerd als onderdeel van een onderzoeksproject dat de effecten meet van vaderlijke autoriteit op de socialisatie van meisjes. Burcu’s werk strijdt mee in een wedstrijd voor studenten die wordt gehouden door de Scientific and Technical Research Council of Turkey (TÜBİTAK).

‘Ik wil niet dat mijn dochter rondslentert’

Van de ondervraagde vaders zei 83 procent dat ze het niet goed zouden keuren als hun dochters vriendjes hadden. Meer dan 40 procent zei ook dat hun dochters zouden falen op school als ze te sociaal waren. Hierbij lijkt het niet zozeer om school zelf te gaan, want ruim 80 procent van de vaders was het eens met de stelling: “Mijn dochter moet naar school; ik wil niet dat ze rondslentert”.

Maar meer dan 90 procent van de vaders zei wel te willen dat hun dochters opgroeien als sociale en gecultiveerde individuen. Ook gaf 75 procent aan te willen voorzien in elk benodigd financieel middel voor het onderwijs van hun dochters. Dit biedt weer hoop.

Iets meer dan 6 procent gaf toe hun dochters te slaan en ruim 40 procent zei zo’n fysieke straf toe te staan. Ongeveer 21 procent van de vaders zei dat het belangrijkste waar zij rekening mee houden is, wat andere mensen over hun dochters zeggen. Hier komt de eer van de familie dus weer om de hoek kijken.

Dichter bij de moeder staan

Dochters uit dit district beantwoordden ook enkele vragen als onderdeel van het project. De meerderheid van hen, 77 procent, zei dat ze zich dichter bij hun moeder voelden staan dan bij hun vader. Bijna 80 procent gaf aan het hun vader niet te kunnen vertellen als ze een vriend hadden.

Ongeveer 20 procent van de meisjes zei dat ze hun vaders soms reactionair en ongeïnteresseerd vonden in sociale ontwikkelingen. Ruim 60 procent gaf aan graag te willen dat hun vaders progressiever waren.

Bron: Hürriyet

Lees ook:Lesboeken ‘Algemene Cultuur’ Turkije: meisjes thuis, jongens op stap
Lees ook:Turkije doet niet mee aan oneerlijk Eurovisie Songfestival
Lees ook:Geen mannen toegestaan in Turkse zuivelfabriek
Lees ook:Tweeling Turkije blijkt van verschillende vaders
Lees ook:Vrouwenopvanghuis Ankara tracht huiselijk geweld te verminderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>