Akkoord Griekenland en Turkije over migranten

Turkije is met Griekenland overeengekomen een deel van de Turken die naar Griekenland vluchten weer op te nemen. Ten minste duizend Turken kunnen nu per jaar terug worden gestuurd.

De meeste illegale immigranten uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika bereiken Griekenland (en zo de Europese Unie) door Turkije. De leiders van Griekenland en Turkije hebben een akkoord getekend om meer samen te werken in de strijd tegen mensenhandel. Turkije zal ieder jaar ten minste duizend verzoeken tot terugkeer honoreren van naar Griekenland gevluchte illegalen.

Bij de stad Izmir zal een haven worden geopend vanwaar illegale immigranten uitgezet kunnen worden naar hun land van herkomst. ‘We kunnen het feit niet negeren dat de bijna 150.000 mensen die jaarlijks illegaal over de Griekse grens komen veel extra druk op het land leggen,’ zei de Griekse premier Giorgos Papandreou tegen de Turkse krant Zaman.

Banden aanhalen

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is op bezoek bij zijn Griekse collega Papandreou om de banden aan te halen. Het is de eerste ontmoeting tussen leiders van beide landen in zes jaar. Griekenland wil de relatie met Turkije graag verbeteren, vooral om economische redenen.

Griekenland wil graag dat Turkije investeert in het land. Turkije heeft een van de snelst groeiende economieën, Griekenland is bijna failliet. Ook geeft Griekenland, dankzij de langlopende conflicten met Turkije, van alle lidstaten van de Europese Unie het meest uit aan Defensie. Daar kan het land op bezuinigen als de relatie met Turkije neutraliseert.

Bron: Elsevier

Lees ook:Griekenland kan vluchtelingenstroom Turkije niet meer aan
Lees ook:Met gevaar voor eigen leven
Lees ook:EU breidt strenge bewaking bij Turkse grens uit
Lees ook:Griekenland wil Europese patrouilles tegen immigranten
Lees ook:Athene wil hek aan grens met Turkije

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Akkoord Griekenland en Turkije over migranten

 1. Hans

  Griekse kranten waren vandaag overwegend positief. Alleen LAOS, ultra nationalisten, vergelijkbaar met de racisten van de MHP (Turkije voor de Turken = Eigen volk eerst, en fans van Hitler) negatief.
  Erdogan was voor het eerst echt ontspannend, dat zelfs Turkse journalisten ervan stonden te kijken.
  Goed nieuws dus.

    /   Reply  / 
 2. Pingback: Tweets die vermelden Akkoord Griekenland en Turkije over migranten | Turkije -- Topsy.com

 3. Ishak

  Erdogan kan wel ervoor zorgen dat alles goed komt in Turkije, maar hellaas zijn er partijen net als mhp en terrororganisateis als de pkk die ervoor zorgen dat deze man zijn werk niet goed kan doen.

    /   Reply  / 
 4. Deniz

  Dat is goed nieuws dat ze samen gaan werken. verder hoop ik dat de economie van de buurland weer gaat groeien!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>