Kunstenaar riskeert gevangenisstraf na spot Turkse premier

Mr Dickinson's Good Boy angered some people in TurkeyEen Britse kunstenaar is veroordeeld voor het spotten met de Turkse premier. Hij portretteerde hem in een kunstwerk als een hond.

Michael Dickinson (59), oorspronkelijk afkomstig van County Durham, staat mogelijk een gevangenisstraf te wachten. Hij weigerde om een boete te betalen die een rechter in Istanbul hem oplegde. “Good boy” toonde Recep Tayyip Erdogan af als een hond met een Amerikaanse vlag als leidende riem. Mr Dickinson zei dat hij de boete niet wilde betalen, omdat hij wat hij gedaan had niet als een misdaad beschouwde.

Vrijheid van meningsuiting

De kunstenaar, die woonde en werkte in Turkije voor 20 jaar, was in 2006 al beschuldigd, maar gekweten van het spot drijven in september 2008. Toen deze beslissing later was vernietigd en een nieuw proces werd aangespannen, keerde Mr Dickinson terug naar het noordoosten van Engeland. Maar hier kon hij geen werk vinden en dus keerde hij weer terug naar Istanbul.

Michael Dickinson denied his work was offensiveNa de zitting van woensdag zei Mr Dickinson: “Ik vertelde de rechter dat als hij me een boete gaf ik deze niet zou betalen uit protest tegen de aanval op mijn vrijheid van meningsuiting. “De rechter zei dat hij me een maand bedenktijd zou geven over of ik wilde betalen of twee jaar in een Turkse gevangenis wilde riskeren”.

“Ik ben nog steeds vastberaden om niet te betalen, dus ik zal in de gevangenis belanden. Ik betaal niet omdat ik wat ik heb gedaan niet als een misdaad beschouw”.

Bron: BBC News

Lees ook:Turkse pianist veroordeeld voor beledigen Islam
Lees ook:Professor gaat vrijuit na controversiële uitspraak
Lees ook:Turkije blokkeert 3700 websites
Lees ook:William S. Burroughs draait zich om in zijn graf
Lees ook:Turkse schrijver Gürsel vrijgesproken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>