Turkse pianist veroordeeld voor beledigen Islam

Dat je in Turkije niet zomaar alles mag zeggen en schrijven bewijst het volgende nieuws wel weer: de Turkse pianist Fazil Say heeft 10 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen omdat hij de Islam heeft beledigd via Twitter.

Hemel is een bordeel

De beroemde pianist zou vorig jaar in een aantal tweets zich negatief hebben uitgelaten over de Islam. Zo zou hij hebben geschreven dat de hemel een bordeel zou zijn en dat er wijn inplaats van water door de rivieren in de hemel stroomt. Er was 18 maanden cel tegen hem geëist, maar omdat hij nooit in aanraking is geweest met justitie, besloot de rechter tot 10 maanden voorwaardelijk.

De Turkse Say is geen moslim, maar een atheïst. Niet gelovig dus. De pianist is daarom ook geen fan van premier Erdogan en zijn conservatieve politieke partij de AKP. Say denkt dat Erdogan achter de rechtszaak zit.

Kijk uit wat je zegt of schrijft !

Het komt regelmatig voor dat Turken voor de rechter moeten komen omdat ze iets beledigends of negatiefs hebben gezegd of geschreven over de Islam, de politiek, het leger of de Turkse cultuur. Als je op Facebook of Twitter schrijft dat de premier een …. is, dan heb je al snel een probleem en is de kans groot dat je voor de rechter moet komen, je baan kwijt raakt of een boete moet betalen. En niet alleen schrijvers of journalisten hebben hier last van. Dit geldt voor iedereen in Turkije. De vrijheid van meningsuiting is hier ver te zoeken.

Lees ook:Blokkade Twitter in Turkije blijft
Lees ook:Twitter geblokkeerd in Turkije
Lees ook:Turkse president Erdoğan kun je beter maar niet ‘beledigen’
Lees ook:Turkse media rampzalig, social media grootste nieuwsbron
Lees ook:Turkije toont respect aan Berkin Elvan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>