Professor gaat vrijuit na controversiële uitspraak

Onlangs deed de Raad voor onderwijs (YÖK) uitspraak ten aanzien van een controversiële opmerking over verkrachting door Professor Orhan Ceker, die verbonden is aan de theologiefaculteit van de Selcuk universiteit in Konya.

Ceker benadrukte verkrachting een gruwelijke misdaad te vinden, maar is tevens van mening dat vrouwen die zich verleidelijk kleden medeverantwoordelijk zijn wanneer zij er het slachtoffer van worden. Ceker deed zijn uitspraak naar aanleiding van een wetsvoorstel om verkrachters van minderjarigen chemisch te castreren. De Raad voor onderwijs meent echter dat Ceker vanwege zijn ‘academische vrijheid van meningsuiting’ niets verweten kan worden.

Uiteraard is vrijheid van meningsuiting van groot belang, maar de uitspraak van de Raad voor onderwijs komt merkwaardig over in een land waar zich tal van journalisten in de gevangenis bevinden omdat de autoriteiten zich niet kunnen verenigen met hun publicaties. Vooral de recente arrestaties van de journalisten Ahmet Sik en Nedim Sener heeft die situatie tot ver buiten de Turkse grenzen onder de aandacht gebracht. Dat Professor Ceker zonder meer met zijn uitspraken weg kan komen wekt de indruk dat in Turkije met twee maten wordt gemeten als het om vrijheid van meningsuiting gaat.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Monument voor vrijheid van meningsuiting aangekondigd
Lees ook:Journalisten vrij!
Lees ook:Veel kritiek op Turkije vanwege arrestaties journalisten
Lees ook:Hoofddoeken weer toegestaan op Turkse universiteiten
Lees ook:Turkije blokkeert 3700 websites

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>