William S. Burroughs draait zich om in zijn graf

We schreven het al eerder. Vrijheid van meningsuiting en drukpers blijven lastig in Turkije. Op sommige punten is weliswaar een zekere vooruitgang merkbaar, maar er is toch nog veel ruimte voor verbetering. Zo was er het geval van de Britse kunstenaar Michael W. Dickenson.

Hij moest toezien hoe een werk van hem uit een expositie werd verwijderd omdat Premier Erdogan er in op de hak werd genomen. En dezelfde Premier was er onlangs nog verantwoordelijk voor dat het op verzoening gerichte ‘monument voor de mensheid’ van beeldend kunstenaar Mehmet Aksoy werd gesloopt. En dan zijn er natuurlijk nog de tientallen journalisten in Turkse gevangenissen. Om niet te spreken van de duizenden websites die van overheidswege ontoegankelijk zijn gemaakt.

De laatste ontwikkeling in dit rijtje is een mogelijk verbod op een Turkse vertaling van The Soft Machine, het boek uit 1966 van de sjamaan onder letteren, de in 1997 overleden William S. Burroughs. Boek zowel als uitgever staan thans onder verdenking. Het initiatief daartoe is genomen door de ‘Raad voor de bescherming van minderjarigen tegen expliciete publicaties onder auspiciën van de premier’. Als argument tegen een Turkse editie van The Soft Machine wordt ‘inachtneming van morele normen’ en ‘het beschadigen van morele gevoelens’ genoemd. Uiteraard omdat Burroughs erotische handelingen beschreef.

Wanneer de publicatie van The Soft Machine in een Turkse vertaling inderdaad tegen gehouden gaat worden dan is het hek van de dam. In dat geval loopt nog veel meer vermaarde internationale literatuur gevaar in Turkije. En ook Turkse literatuur, want in Ohran Pamuks boek Het museum van de onschuld kwamen we ook verschillende ondeugende passages tegen. Voor Pamuk zal het niet eens als een verrassing komen, aangezien hij al eerder voor een rechter heeft gestaan naar aanleiding van wat hij schreef.

Vrijheid, blijheid in Turkije. Dat is er nooit geweest en zal er onder de AK-partij ook zeer waarschijnlijk niet komen. Jammer, want de Turken verdienen het. Ondertussen kunnen de dwazen die het in hun hoofd gehaald hebben om The Soft Machine in de verdomhoek te plaatsen de hand schudden van de Republikeinen in de Amerikaanse bible belt, die al even weinig begrepen hebben van vrijheid.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Kunstenaar riskeert gevangenisstraf na spot Turkse premier
Lees ook:Turkse Facebookers krijgen melding over kleine penis
Lees ook:Boek Ahmet Sik binnenkort op Internet
Lees ook:Turkse schrijver veroordeeld om personages
Lees ook:Turkse pianist veroordeeld voor beledigen Islam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>