Ervaren Turkse moeders en peuters evenveel stress?

Ayse YamanLaten peuters in Turkse migrantengezinnen net zoveel gedragsproblemen zien als hun soortgenoten in Nederlandse gezinnen? Ervaren Nederlandse en Turkse moeders evenveel stress?

Pedagoge Ayse Yaman zocht antwoorden op deze vragen. Vragen die van belang zijn omdat Turken, de grootste etnische minderheid in Nederland zijn en gemiddeld een slechtere sociaal-economische positie hebben dan autochtone gezinnen. Informatie over de Turken kan dan ook relevant zijn voor de jeugdhulpverlening.

Uit het onderzoek bleek dat tweede-generatie Turkse moeders meer stress ervaren dan Nederlandse moeders. Ook maken zij minder gebruik van opvoedstrategieën zoals uitleg geven of begrip tonen. Maar de uitwerking van deze kenmerken op de ontwikkeling van gedragsproblemen bij peuters is vergelijkbaar in beide groepen. Ook kwam naar voren dat het behoud van de eigen cultuur een voordeel is voor het welbevinden van Turkse moeders.

Aan het onderzoek hebben 230 gezinnen deelgenomen. De moeders van deze gezinnen waren in Nederland geboren en had minstens één ouder die in Turkije geboren was. Yaman promoveerde op haar bevindingen.

Mareonline.nl

Lees ook:Moslimjongeren braver geworden
Lees ook:Eerste Turkse migrant in Nederland overleden
Lees ook:Oudste man in Nederland ‘Serop Mirzoyan’ is 108 geworden
Lees ook:Gezi Park brandt kaarsjes voor vijf doden
Lees ook:Dienstplicht blijft voor Nederlandse Turken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>