Tot rust komen in het mooie en authentieke Çeşme in Turkije

Zwemmen in helderblauw water, genieten van een goed glas wijn of slenteren op een markt vol met verse groentes en kruiden én dat ook nog is zonder massatoerisme? Het kan nog in Turkije. Op het mooie schiereiland Çeşme in het westen van Turkije heerst vooral rust en vind je een authentieke sfeer.

Turkse badplaats Çeşme nog onbekend..

Op zo’n 80 kilometer van de miljoenenstad Izmir ligt de mooie badplaats Çeşme. Het schiereiland en de regio waar Çeşme zich in bevindt heeft dezelfde naam. Hoewel de rijke en welgestelde Turken uit Izmir en Istanbul graag op vakantie gaan in Çeşme, is het nog niet zo bekend bij buitenlandse toeristen. Geen dronken Russen en groepen Engelsen jongeren dus. De inwoners van Çeşme hebben ook helemaal geen zin in massatoerisme en proberen zoveel mogelijk authentiek te blijven. Dat is goed te zien in het centrum, waar je gezellige straatjes, winkeltjes en restaurants tegenkomt zonder een toeristische inslag.

Ook wordt je hier als toerist niet naar binnen getrokken en krijg je in een winkel rustig de tijd om rond te kijken. Het standaard zinnetje ‘kijken kijken, niet kopen’ dat vaak door Turkse obers en winkeliers tegen Nederlanders wordt geroepen heb ik daar niet voorbij horen komen.

Kleurrijk Alaçatı

Op zo’n 8 kilometer van Çeşme ligt het schattige dorpje Alaçatı. De smalle straatjes van Alaçatı deden mij denken aan die van een Grieks of Spaans plaatsje. Veel huizen zijn beschilderd met mooie frisse kleuren, zoals het typische ‘Griekse blauw’. Grote en massale toeristenrestaurants vind je hier gelukkig niet. De meeste restaurantjes en koffietentjes zijn gemoedelijk en klein.

In het midden van het dorp staat een moskee die vroeger nog dienst deed als orthodoxe kerk. Achter deze moskee vindt elke zaterdag een markt plaats. Een gezellige en typische Turkse markt vol groenten, fruit en kruiden. De marktmannen weten hun producten goed tentoon te stellen. De artisjokken, watermeloenen en aubergines liggen er namelijk allemaal prachtig bij. En het is verser dan vers. Naast etenswaren kun je er ook veel goedkope textiel, tassen, sieraden, zonnebrillen en horloges vinden.

Afdingen mag altijd. De ene marktkoopman is daar weer wat makkelijker in dan de andere, maar ze vinden het altijd leuk als je het probeert. Net zoals in Çeşme wordt je hier op de markt in Alaçatı als toerist met rust gelaten. Niks geen getrek, op deze kleurrijke markt kun je heerlijk rondslenteren en shoppen.

Zin om Çeşme en Alaçatı te ontdekken?

Corendon vliegt twee keer per week naar Izmir vanaf Amsterdam. Kijk hier voor meer info.

(foto’s: Tosca de Jong)

 

 

 

Lees ook:Winkelen in Turkije
Lees ook:Corendon opent nieuwe hotels in surfparadijs Çeşme
Lees ook:Altijd zon in het prachtige Muğla en Dalaman
Lees ook:Groen Bursa
Lees ook:Welke Turkse Rivièra bestemming past bij jou?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>