Altijd lekker: Turkse linzensoep recept

Het is de meest bekende en de meest gegeten soep in Turkije: ‘mercimek çorbası’, oftewel linzensoep. Een heerlijke soep die makkelijk klaar te maken is.

Recept mercimek çorbası

Linzen zijn kleine rode balletjes, die ook in Nederland te koop zijn bij de Turk. Ik vind de mercimek soep erg lekker en eet het drie tot vier keer per week. Dat is ook niet zo moeilijk, want deze soep is werkelijk in elk restaurant of eettentje te krijgen. Maar ook thuis is het gemakkelijk te maken. Natuurlijk maakt iedereen deze soep weer op zijn of haar eigen manier. Het ligt er maar net aan wat je gewend bent of uit welke streek in Turkije je komt. Ik maak de soep op de volgende manier:

Ingrediënten:

- Een glas linzen

- 1 Aardappel

- 1 Wortel

- 1 Ui

- Citroen

Bereiding:

Was de linzen eerst in een kommetje met water en laat ze even wellen. Bak de uitjes aan in de pan waar je de soep in gaat koken. Doe er stukjes (ongekookte) aardappel en wortel bij. En later de linzen. Meng alles door elkaar en voeg hierna ongeveer 4 tot 5 glazen water toe. Gebruik hetzelfde glas waar ook de linzen in hebben gezeten (vanwege de maat). Laat alles koken totdat de aardappeltjes en wortels gaar zijn (de linzen zijn nu helemaal verpulferd). Pak een staafmixer en mix alles fijn. Hierna kun je de soep op smaak brengen met peper, zout, munt en/of rode ‘pul biber’ (pepersnippers, om het lekker pittig te maken).

En.. het is lekker om er een schijfje citroen bij te serveren om een beetje citroensap over de soep te sprenkelen.

Afiyet Olsun!

 

Lees ook:Turkse Paça soep: de kop en de pootjes van een schaap
Lees ook:Turken ‘eten’ geen soep
Lees ook:Anatolische soep met yoghurt
Lees ook:Gezond Turks recept met ‘superfood’ bulgur
Lees ook:Lekker Turks recept: Kuru Fasulye (witte bonen in tomatensaus)

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Altijd lekker: Turkse linzensoep recept

 1. Henk Westra

  En wanneer doe je de linzen er bij?

    /   Reply  / 
  1. Tosca de Jong Auteur

   Hoi Henk,

   Nadat je de stukjes aardappel en wortel er bij hebt gedaan. Ik het nu ook aangepast in de tekst. Bedankt voor je bericht!

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>