Lekker Turks recept: Kuru Fasulye (witte bonen in tomatensaus)

Het bekende Turkse gerecht ‘Kuru Fasulye’, oftewel witte bonen in tomatensaus, lijkt op het eerste gezicht misschien heel makkelijk te maken, maar schijn bedriegt. Echt ingewikkeld is het niet, maar het kost wel heel veel tijd. De Turkse bonen komen namelijk niet kant en klaar uit een potje en vragen een hoop werk. Zo moet je de bonen de avond voordat je het gerecht maakt eerst in een kom met water laten weken. Ook duurt het een tijdje (minimaal een uur) voordat de bonen gaar zijn.

De ‘oplossing’ is simpel: het gerecht kun je het beste maken met een snelkookpan, in het Turks noemen ze de wonderpan een düdüklü tencere. Het eten is sneller gaar en de vitaminen blijven behouden, nog beter zelfs dan in een gewone pan.

Kuru Fasulye recept

- 1 ui

- 4/5 tomaten

- 1 kırmızı biber (rode paprika)

- 200 gram (stukjes) lamsvlees

-  1 glas kuru fasulye (bonen)

-  paar lepels (tomatenpuree)

Ik doe stukjes vlees bij het gerecht, maar dit kan ook zonder. Ook mag je natuurlijk afwijken van de hoeveelheden aan groentes en bonen, het is maar net wat je lekker vindt. Bedenk wel dat de bonen tijdens het weken groter worden en dat je misschien wel iets te veel bonen hebt genomen.

Laat de bonen dus eerst weken (het liefst 24 uur) en spoel ze schoon.

Bak eerst het vlees (als je vlees gebruikt) aan in de (snelkook)pan. Zet ondertussen de waterkoker aan, want je hebt straks heet water nodig. Als het vlees gaar is, doe je de inmiddels fijngesneden ui erbij en bak je deze even aan. Daarna mogen de stukjes biber erbij en stukjes ontvelde tomaat. Doe een paar lepels salça bij de groenten en het vlees en meng alles goed door elkaar. Nu mogen de bonen erbij en kun je het hete water er ook bij gieten, zorg ervoor dat alles onder water staat. Je kunt eventueel wat zout en peper toevoegen.

Nu mag de pan dicht. Als je een snelkookpan gebruikt dan zijn de bonen in 20-25 minuten gaar. Gebruik je een ‘normale’ pan dan duurt het minimal een uurtje voordat de bonen echt zacht en gaar zijn. Als het eenmaal zover is, kun je kruiden naar smaak toevoegen, lekker zijn kekik (tijm) en pul biber.

Afiyet Olsun

 

Opmerkingen of aanvullingen? Ik hoor het graag..

Lees ook:Gezond Turks recept met ‘superfood’ bulgur
Lees ook:Altijd lekker: Turkse linzensoep recept
Lees ook:Eetbare vrouwenlippen: Dilber Dudağı
Lees ook:Turks Menemen recept: makkelijk en lekker
Lees ook:Türlü .. een heerlijk Turks gerecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>