Gezond Turks recept met ‘superfood’ bulgur

In Turkije barst het van de ongezonde dingen: Börek, baklava en wit brood. Gelukkig zijn er ook hele gezonde producten te vinden. Bulgur bijvoorbeeld. In Nederland wordt de Turkse rijst steeds populairder. Ook wordt het al een ‘Superfood’ genoemd. Bulgur is gezonder dan (Turkse) witte rijst en is gemaakt van tarwe. De tarwekorrels worden eerst gestoomd daarna gedroogd en dan grof gemalen. Bulgur bevat meer vezels dan quinoa, boekweit, haver en maïs.

Om bulgur te eten zonder daar iets doorheen te doen, is een beetje saai. De Turken maken het altijd erg lekker door er tomaten, ui en pepers aan toe te voegen.

Domatesli bulgur pilavı recept

Voor 1 tot 2 personen.

1 theeglas bulgur, 1 ui, 3/4 tomaten, 1 yeşil biber (groene pepers/paprika), een paar lepels Salça (tomatenpure) en 2 theeglazen gekookt water.

Bulgur is makkelijk, gezond en lekker

Bulgur hoef je niet eerst te laten weken, wel kun je de korrels eerst even wassen in een kommetje met water. Herhaal dit een paar keer net zolang totdat het water niet meer troebel is.

Snijd alle groenten in stukjes. Doe olijfolie in een pan en fruit de ui, voeg daarna de stukjes biber en stukjes tomaat toe. Je kunt nu een paar theelepels salça toevoegen en alles goed mengen. Doe het water erbij en meng opnieuw alles goed door elkaar. Voeg als laatste de bulgur toe. Doe de deksel op de pan en laat het zo’n 15 minuten op een zacht vuurtje koken. Het gerecht is klaar als het water verdwenen is.

Ik gebruik voor de afmetingen Turkse theeglaasjes. Kijk uit dat je niet te veel water toevoegt. Doe je dat wel, dan kan het gerecht wat waterig zijn. Oefening baart kunst, op een gegeven moment weet je precies hoeveel water je nodig hebt.

Lees ook:Turks Menemen recept: makkelijk en lekker
Lees ook:Lekker Turks recept: Kuru Fasulye (witte bonen in tomatensaus)
Lees ook:Altijd lekker: Turkse linzensoep recept
Lees ook:Türlü .. een heerlijk Turks gerecht
Lees ook:Hoe eet je een Turkse pizza nou echt?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>