Machtstrijd binnen de CHP

The way forward for the main opposition CHP lies in 'change and transformation,' according to party leader Kemal Kılıçdaroğlu. DAILY NEWS photo, Selahattin SÖNMEZHet botert niet binnen de Republikeinse Volkspartij (CHP), de oudste partij van de Turkse republiek, die dateert uit de tijd dat Kemal Atatürk de macht nog in handen had. Officieel heet het een conflict te zijn over de invoering van nieuwe partijstatuten, maar in de praktijk heeft het verdacht veel weg van een ordinaire machtstrijd.

Eerder dit jaar begonnen de problemen, toen voormalige partijleider Deniz Baykal tot aftreden werd gedwongen, nadat een video op Internet zijn vleselijke lusten wat al te expliciet in beeld had gebracht. En dat ook nog met een mevrouw waar hij niet mee getrouwd was. Dus daar ging Baykal. Hij werd opgevolgd door Kemal Kilicdaroglu. Die werd toen unaniem door de CHP leden verkozen, maar lijkt nu al zijn langste tijd gehad te hebben als partijleider. Kilicdaroglu heeft het vooral aan de stok met partij secretaris Önder Sav. Die schoof Kilicdaroglu aanvankelijk naar voren als nieuwe partijleider, maar schijnt daar door de onenigheid over die nieuwe partijstatuten, knap spijt van te hebben.

Eerder werd verwacht dat Kilicdaroglu tijdens een bijeenkomst van de partijraad dertien nieuwe leden zou benoemen om de statuten doorgevoerd te krijgen. Maar Kilidaroglu kwam niet opdagen. Als argument noemde hij dat de door hem naar voren geschoven nieuwe leden door Sav geweigerd zouden worden en dat die vervolgens met zijn eigen mensen op de proppen zou komen. Sav reageerde daarop als door een horzel gestoken en begon met het vergaren van handtekeningen van partijleden. Zo wilde hij oproepen tot een buitengewoon partijcongres over de kwestie rond de partijstatuten. En Sav heeft zijn zin gekregen, want dat congres komt er, op 27 en 28 november.

Grote vraag is natuurlijk wat er tijdens die onvoorziene partijbijeenkomst gaat gebeuren. Waarnemers houden er ernstig rekening mee dat tijdens het congres het einde van Kilicdaroglu als partijleider zal worden beklonken. Het zou zo maar kunnen dat hij dan opgevolgd zal worden door Sav zelf, al wordt de hoofdboekhouder van de partij Faik Öztrak eveneens in dit verband genoemd. Of wordt het toch een comeback van Deniz Baykal als partijleider? Eveneens een mogelijkheid, want Baykal zou dat best willen. Maar dan moet hij wel eerst zien af te rekenen met de niet geringe invloed van Sav binnen de partij. Vast staat dat de regerende AKP van Premier Erdogan zich slap lacht om de situatie. De CHP mag dan de grootste oppositiepartij zijn, maar met al dat onderlinge gekissebis komt er van serieus oppositievoeren natuurlijk weinig terecht.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Turkse oppositie heeft nieuwe leider
Lees ook:Chaos houdt aan binnen de CHP
Lees ook:Baykal’s comeback
Lees ook:Samson nieuwe partijleider PvdA
Lees ook:Nieuwe rel over samenzwering tegen CHP

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Machtstrijd binnen de CHP

  1. De Turk

    Oud nieuws. Sav is afgeserveerd en Kilincdaroglu blijft de leider van de Republikeinse Volkspartij.
    At your service!

      /   Reply  / 
  2. Pet

    Er is altijd ruzie binnen CHP.
    Er is altijd onrust binnen CHP.

      /   Reply  / 
  3. Hans

    Baykal wilt absoluut niet terug. Sprak gisteren Bülent Tanla (oud MP voor CHP (1992-2007 – Istanboel); Sav gaat uiteindelijk wel weg en K. heeft dan 7 maanden de tijd om het e.e.a. uit te voeren.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>