Chaos houdt aan binnen de CHP

Kemal KilicdarogluHoewel Kemal Kilicdaroglu zijn leiderschap over de Republikeinse Volkspartij (CHP) vorige week tijdelijk bevestigd lijkt te hebben, door Önder Sav de laan uit te sturen als partij secretaris, zijn de problemen binnen de partij verre van opgelost. En evenmin de problemen van Kilicdaroglu zelf.

De invloed van Sav over de achterban van de CHP is daar te aanzienlijk voor. De nieuwe partijstatuten blijven het hete hangijzer. In feite werden die al in 2008 door het partijcongres geaccepteerd, maar sindsdien zijn ze nooit bekrachtigd. Kilicdaroglu zou graag zien dat dit alsnog gebeurt. De nieuwe statuten moeten voor hem tot democratisering en verdere modernisering van de CHP leiden. En vernieuwing is essentieel volgens Kilicdaroglu, wil de CHP enige kans op succes hebben bij de verkiezingen van volgend jaar. Per slot van rekening is het geruime tijd geleden dat de CHP het voor het zeggen had in Turkije. Önder Sav is er daarentegen een van de oude stempel. Hij ziet niets in vernieuwing en democratisering. Vooral omdat zijn macht binnen de partij er stevig door aan banden gelegd zou worden. De tegenstelling binnen de CHP tekent zich daarmee steeds meer af.

Kilicdaroglu had afgelopen week een aardige opsteker, omdat hoofdaanklager Abdurraham Yalcinkaya van het hoger beroepshof bepaalde dat de nieuwe statuten binnen twee weken bekrachtigd dienen te worden door de CHP. Toch is het nog maar de vraag of Kilicdaroglu daar op langere termijn veel aan zal hebben. Zo blijft het de vraag wat er zal gebeuren als Sav zijn zin krijgt en het later deze maand tot een buitengewoon partijcongres komt. Waarnemers houden er ernstig rekening mee dat Kilicdaroglu in dat geval alsnog het onderspit zou kunnen delven. Met name door de invloed van Sav onder de CHP leden, ook nu hij geen partijsecretaris meer is. Een ander punt is dat de positie van Kilicdaroglu verzwakt is door zijn niet al te standvastige optreden. Zo leek hij kort geleden nog bereid te zijn de opheffing van het verbod op de hoofddoek op universiteiten te ondersteunen. Maar later kwam hij daarop terug, waarmee hij zich als een draaikont van de eerste orde manifesteerde.

Vanuit zijn perspectief geredeneerd overigens niet zo vreemd om daar op terug te komen. Er wordt namelijk al gesuggereerd dat de Turkse strijdkrachten in zouden kunnen grijpen als de chaos binnen de CHP voortduurt. En dan wil je als CHP leider natuurlijk niet bekend staat als degene met wie er over hoofddoeken te praten valt. Ondertussen loopt ‘Dirty Deniz’ Baykal zich warm aan de zijlijn……

Bron: Peter Edel

Lees ook:Machtstrijd binnen de CHP
Lees ook:Turkse oppositie heeft nieuwe leider
Lees ook:Nieuwe Koerdische partij actief
Lees ook:Nieuwe rel over samenzwering tegen CHP
Lees ook:Baykal’s comeback

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>