Isik Kosaner nieuwe legerleider van Turkije

Isik_KosanerIsik Kosaner volgt eind augustus Ilker Basbug op als opperbevelhebber van het Turkse leger. Basbug gaat zoals gepland met pensioen. De beslissing is genomen tijdens de jaarlijkse Hoge Militaire Raad onder voorzitterschap van premier Tayyip Recep Erdogan.

Dat de 65-jarige Kosaner Basbug zou opvolgen, was eigenlijk twee jaar geleden al duidelijk. Toen werd hij benoemd tot opperbevelhebber van de Turkse landmacht en daarmee de gedoodverfde opvolger van de hoogste legerbaas. Kosaner doorliep niet alleen de Militaire Academie in Turkije, maar studeerde ook aan een opleidingsinstituut van de NAVO en aan een militaire academie in Londen. Hij diende als officier bij NAVO-troepen in Italië. In zijn vroege legerjaren, in 1974, werd hij als commandant ingezet bij ‘operatie Atilla’, waarbij het Turkse leger het noordelijke deel van Cyprus bezette.

Kosaner neemt het stokje van Basbug over in roerige tijden. Verschillende hoge militairen worden verdacht van betrokkenheid bij coupplannen, en de regering van Erdogan doet pogingen met een vernieuwde grondwet de macht van het leger verder in te dammen. Kosaner wordt zelf niet verdacht.

Bron: Refdag.nl

Lees ook:Nieuwe arrestaties operatie balyoz
Lees ook:Turkije evacueert landgenoten uit Libië desnoods met geweld
Lees ook:Grieks-orthodoxe kerk Cyprus klaagt Turkije aan
Lees ook:Turkije laat Cyprus nooit gaan
Lees ook:J-Lo zegt politiek gevoelig optreden toch af

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>