Turkije laat Cyprus nooit gaan

Cyprus, al jaren het symbool voor de strijd tussen Turkije en Griekenland, zal nooit met rust gelaten worden door Turkije.

Turkije zal zijn rechten als ‘waarborgmacht’ voor Cyprus nooit opgeven, ook niet als er later dit jaar een vredesverdrag wordt ondertekend tussen de Grieks-Cypriotische en Turks-Cypriotische leiders. Dat stelde de Turkse vicepremier Cemil Cicek maandag, 35 jaar nadat het Turkse leger het noorden van Cyprus bezette. Hij sprak in het Turkse deel van het eiland in de Middellandse Zee.

De Turkse invasie was destijds een reactie op een coup vijf dagen eerder van Grieken op Cyprus. De Turkse regering in Ankara rechtvaardigde de ingreep door te wijzen op zijn status als waarborgmacht. Turkije kreeg die status samen met Griekenland en Groot-Brittannië in een verdrag uit 1960, dat Cyprus onafhankelijk maakte van Londen. De status geeft de drie landen het recht in te grijpen om de grondwettelijke orde te herstellen.

De afspraak blijft een obstakel in de slepende toenaderingspogingen tussen het Turkse Cyprus en het zuidelijke Griekse deel.

Bron: Elsevier, 20 juli 2009

Lees ook:Jennifer Lopez bedreigd om bezoek Turks-Cyprus
Lees ook:Turkije geeft katholieke Kerk geen juridische status
Lees ook:NAVO-chef is slechte banden Griekenland-Turkije zat
Lees ook:Britten gestrand door faillissement touroperator
Lees ook:J-Lo zegt politiek gevoelig optreden toch af

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Turkije laat Cyprus nooit gaan

 1. binatli

  Ιππασία έφιππος, σε παιδιά, όπως οι επιδρομές sendik?
  Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik! Ιππασία ένα τεράστιο στρατό έφιππος εκείνη την ημέρα θα νικήσει

    /   Reply  / 
 2. ronnydee

  Cyprus ligt aan de Griekse kust en is in het verleden altijd Grieks geweest, de Turken mogen van mij zeker opdonderen daar, ze verpesten het politieke klimaat. Beter dat dit eiland Grieks is dan Turks. Na het Ottomaanse rijk waar een hoop Grieken zijn afgeslacht door diezelfde Turken wordt het tijd Griekenland het recht terug te geven van Cyprus, Aya Sophia in Constantinopolis, tenslotte is Aya Sophia door Grieken gebouwd voor het Christendom, waar de Ottomanen 4 Minaretten op geplaatst hebben. Hoe weinig respect is er vanuit de Turken voor het Westers Christelijk denken.

    /   Reply  / 
  1. sjusdsfdsffdsf

   heey ronnydee sorry hoor maar in het ottomaanse rijk leevde iedereen welvarend dus ook de grieken en de armeniers. en griekenland heeft al genoeg eilanden en turkije niet dus jij moet maar opflikkeren dus flikker een eind op

     /   Reply  / 
  2. Erhan kurkun

   Aan de achterlijke mens DANNYDEEEE wat een stomme naam maar ja dat past voor zoon achterlijke mens

   ik JONG TURK verklaar hier bij dat deze persoon dringen bij scholing nodig heeft want hij zegt dat Turken slecht zijn en dat grieken goei zijn hij vergeet namelijk dat nog geen 70 jaar geleden dat christenen de joden in europa van de aard bodem weg willen wegen en de resultaat was 50 miljoen doden,voor dat je u stinkende mond open doet ga eerst met zeep wassen debiel

     /   Reply  / 
 3. oh

  Pardon ??
  waren westerse mensen niet die Hongkong,Macau en andere delen van azie Gingen koloniseren ?
  waren de westerse mensen niet die elke donkere mensen gingen vermoorden om america te bezetten ?

    /   Reply  / 
 4. arie

  cyprus is van grieken en turken!!! ze moeten maar leren samenleven

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>