Turkije evacueert landgenoten uit Libië desnoods met geweld

De Turkse regering wil in Libië vastzittende landgenoten desnoods met een gerichte militaire operatie terughalen. Premier Erdogan heeft de generale staf van het Turkse leger opgedragen speciale eenheden op te leiden voor zo’n operatie.

Donderdag heeft de crisisstaf in Ankara overlegd met militaire officieren en met de geheime diensten. Daarbij zijn ook scenario’s voor het ergste geval besproken. De meeste dreiging voor de Turken in Libië gaat uit van de troepen van Kadhafi en niet van de opstandelingen.

Een militaire operatie blijft het laatste middel. Turkije wil eerst de diplomatieke weg blijven bewandelen. Van de zowat 25.000 Turken in Libië zijn er tot nu toe 7.500 uit dat land geëvacueerd, het meest vanuit de havenstad Benghazi met ferry’s, beschermd door vier fregatten van de Turkse marine. (dm)

Lees ook:Isik Kosaner nieuwe legerleider van Turkije
Lees ook:Premier Erdogan weigert onderscheiding Kadhafi terug te sturen
Lees ook:Duizenden Turken gegijzeld in stadion Libië
Lees ook:30 augustus: nationale feestdag
Lees ook:Eerste groep burgers uit Libië keert terug in Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>