Erdoğan: “Geen sprake van onderhandelingen met PKK”

Premier Erdoğan heeft eerder deze week aan de Turkse pers laten weten dat het “onwenselijk en onmogelijk” is dat de regering met de PKK om de tafel zit voor de Koerdische kwestie.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdoğan vindt dat uit den boze. Ook de legerleiding sprak zich eerder op de dag in dezelfde bewoordingen uit. “Wij doen niet aan etnisch of regionaal nationalisme. Degenen die wat te zeggen hebben, moeten dat kunnen doen zeggen wij,” volgens de premier die sprak tijdens een ramadandiner met politiemensen.

Erdoğan zei dat “met geschreeuw of uitdagen” geen problemen opgelost kunnen worden. Bovendien zei de premier dat de enige gesprekspartners die de regering ziet de “72 miljoen burgers van de Republiek Turkije” zijn. ”Ik vertel dit open en duidelijk, het kan nimmer zelfs onderwerp van gesprek zijn dat de staat van de republiek van Turkije, of de regering van de republiek van Turkije met een terroristische organisatie of met terroristen zal gaan zitten voor onderhandelingen.”

De pro-Koerdische DTP-fractie hamert steeds op onderhandelingen met de PKK, vooral met diens leider, Abdullah Öcalan. Ook eergisteren tijdens een grootschalige demonstratie in Koerdenhoofdstad Amed (Diyarbakir) werd diezelfde oproep gedaan. Naast Erdoğan sprak ook de hoogste Turkse militair zich gisteren uit over dat idee en zei: “Er moet goed gekeken worden naar wie de schuld heeft van dit bloedvergieten. Onze martelaren die voor dit land hun zielen opofferen en de terroristen kun je niet in hetzelfde hoekje plaatsen.”

Bron: Rudaw, 3 september 2009

Lees ook:Erdogan zoekt oplossing Koerdische rebellen
Lees ook:Turkse premier: ‘Laat kinderen niet naar oppositie luisteren’
Lees ook:Turkse premier Erdoğan aangekomen in Nederland
Lees ook:Duitsland zal Turks EU-lidmaatschap niet blokkeren
Lees ook:Man gearresteerd na vraag aan Erdoğan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>