Nieuwe vorm van protest: ‘regenboogtrappen’

Het begon allemaal met de 64-jarige gespensioneerde Hüseyin Çetinel. De Turkse man schilderde samen met zijn schoonzoon de 142 treden van een trap in Fındıklı in Istanbul (nabij het Gezi park) in alle kleuren van de regenboog. Al snel verfde de gemeente de trappen weer in hun originele saaie grijze kleur. Inmiddels zijn er in heel Turkije regenboogtrappen en straten te zien. Het lijkt op een nieuwe vorm van stil protest in Turkije.

Vrolijkheid

Hüseyin Çetinel, de man achter de mooie regenboogtrap in Fındıklı, liet aan de Turkse media weten dat hij geen politieke bedoelingen of wat dan ook had met zijn creatieve actie. “Ik wil mensen gewoon vrolijk maken,” was zijn antwoord. Toen zijn geverfde trap (hij gaf 800 dollar uit aan verf) de volgende dag door de gemeente weer in het grijs gezet werd, was zijn reactie: “Ik snap dit niet, de natuur zit toch ook vol kleuren, waarom dit saaie grijs?”

Na de trap in Fındıklı in Istanbul begonnen mensen door heel Turkije trappen in de vrolijkste kleuren te verven. In Antalya, Izmir en zelfs in Diyarbakır in het oosten van Turkije doken gekleurde trappen op. Op Facebook en Twitter komen telkens de meest indrukwekkendste foto’s voorbij. Een erg vrolijk gezicht. En nog een hele prestatie ook, want honderden traptreden in de verf zetten doe je niet even in een uurtje.

Protest tegen bouw en beton

Het lijkt erop dat het verven van trappen een nieuwe en stille reactie is tegen Erdoğan en zijn AKP partij. Een stil protest tegen al het saaie grijs, nieuwbouw ende  immense bouwplannen in Turkije. Denk bijvoorbeeld aan de komst van het derde vliegveld in Istanbul. Dit vliegveld moet het grootste vliegveld ter wereld (!) gaan worden. Duizende bomen moeten voor dit project gaan wijken.

Hüseyin Çetinel

 

Lees ook:Bouw grootste vliegveld ter wereld in volle gang
Lees ook:Istanbul’s Beyazıt Toren voorspelt weer
Lees ook:Iraanse man verblijft al 40 dagen op vliegveld Istanbul
Lees ook:Derde vliegveld Istanbul begint realiteit te worden..
Lees ook:Einde van een tijdperk: kortje rokjes op middelbare school

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>