Schooluniform niet meer verplicht in Turkije

Turkse scholieren mogen vanaf het schooljaar 2013-2014 zelf bepalen wat zij aantrekken naar school. Vandaag besloot het Turkse ministerie van Onderwijs om het ‘ouderwetse’ schooluniform af te schaffen.

Nu nog lopen Turkse jongens in lange broeken en soms met een stropdasje rond. De meisje in rokjes met een panty. Het ziet er misschien ouderwets uit, maar in Turkije is iedereen op school hetzelfde. Volgend schooljaar mogen kinderen die op openbare en particuliere scholen zitten zelf hun kledingkeuze gaan bepalen. Het is natuurlijk niet zo dat scholieren alles mogen aantrekken wat zij willen. Het ministerie verbiedt panty’s, korte broeken, mouwloze topjes, mini rokjes, transparante en Gothic-kleding en accessoires. Ook mag een outfit geen politieke boodschappen bevatten. Geen rokjes en panty’s? Dat klink erg tegenstrijdig, omdat de meisjes nu dagelijks verplicht een rokje en een panty dragen. Ook zou er een verbod gaan gelden voor het dragen van make-up, baard of snor en is het verven van je haar ook niet toegestaan.

Op particuliere scholen wordt het besluit aan de ouders van de leerlingen overgelaten. Als meer dan 60 procent van de ouders wil dat er uniformen worden gedragen, zal het betreffende schoolbestuur hiermee rekening houden. Er zijn ouders die denken dat door het verdwijnen van het uniform het verschil tussen rijke en arme kinderen duidelijk zichtbaar wordt en dat hierdoor meer gepest gaat worden. Kinderen die bijvoorbeeld geen merkkleding dragen kunnen door andere kinderen gepest worden.

Lees ook:Einde van een tijdperk: kortje rokjes op middelbare school
Lees ook:Premier Erdogan komt Koerden en vrouwen tegemoet
Lees ook:Istanbul: 16 gevallen Mexicaanse griep
Lees ook:Rel om dragen van hoofddoek op Turkse universiteit
Lees ook:Kindvriendelijk (vakantie)land

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>