Rel om dragen van hoofddoek op Turkse universiteit

Een groepje studenten heeft voor een enorme rel gezorgd in Ankara. Vorige week, tijdens de open dag van de Technische Universiteit (ODTÜ) in de Turkse stad, liepen een aantal studentes rond met vellen papier met daarop teksten als: ”Wij willen geen hoofddoekjes op onze universiteit”. Een aantal hoofdoekdragende vrouwen, die op de school kwamen kijken, voelden zich zeer ongemakkelijk en totaal niet welkom. Premier Erdoğan is woedend op de studenten.

Hoofddoek welkom op school

Hoewel het in landen als Nederland en Duitsland heel normaal is dat meisjes en vrouwen een hoofddoek mogen dragen op scholen en universiteiten, kunnen Turkse studenten dit pas sinds een paar jaar. Omdat religie en de staat van elkaar gescheiden zijn in Turkije mochten vrouwen geen hoofddoek dragen op school. De nogal streng gelovige Erdoğan zorgde er een aantal jaar geleden voor dat vrouwen die een hoofddoek dragen dat nu ook op universiteiten mogen doen. Docenten mogen dit overigens nog niet.

Politie op school?!

Erdoğan reageerde woedend op de studenten van de Technische Universiteit die de boel vorige week aan het opstoken waren. De studentes riepen tegen een aantal vrouwen en meisjes met hoofddoek dat zij niet welkom op hun school waren.Volgens de premier voelen vrouwen die een hoofddoek dragen zich (door dit relletje) niet veilig meer op school en moet er vanaf nu meer en betere (politie)beveiliging komen op universiteiten.

 

Lees ook:Vrouwen willen meer vrijheden voor het dragen van hoofddoek
Lees ook:Hoofddoek mag nu wel in Turks parlement
Lees ook:Premier Erdogan komt Koerden en vrouwen tegemoet
Lees ook:Na hoofddoek mag ‘de broek’ ook in Turks parlement
Lees ook:Een pruik of een hoofddoek, wat is het probleem?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>